Ponta cere distrugerea evaziunii: „Evaziunea fiscală e crimă”

Premierul Victor Ponta a felicitat procurorii şi SRI pentru modul în care acţionează împotriva evaziunii fiscale şi a subliniat că acest flagel este echivalent cu "crima".

28 oct. 2013, 18:22
Ponta cere distrugerea evaziunii: „Evaziunea fiscală e crimă”

Primul ministru Victor Ponta a declarat că evaziunea fiscală este un fenomen care „distruge România de atâţia ani”.

„Am avut informaţii şi am cerut sprijin total şi felicit acţiunea atât a procurorilor şi a poliţiştilor, a celor de la SRI pentru combaterea acestui fenomen care într-adevăr distruge România de atâţia ani, fenomenul de evaziune fiscală, de fraudă fiscală, prin toate legile pe care le-am adoptat. Este una dintre acţiuni şi vor urma şi altele de combatere a unor reţele care funcţionau de foarte mulţi ani şi a unui fenomen”, a declarat Victor Ponta.

Acesta spune că acţiunile procurorilor şi ale SRI, coroborate cu adoptarea Codului de insolvenţă, au deja efecte pozitive asupra încasărilor la buget.

„În România, dacă eşti evazionist şi nu plăteşti taxe, eşti chiar lăudat pe la televizor, iar lucrul ăsta este inadmisibil, trebuie să explicăm că banii necesari pentru şcoli, pentru spitale, pentru drumuri, pentru investiţii nu pot veni decât dacă toţi cei care au această obligaţie conform legii plătesc taxe şi impozite. Am cerut şi ofer tot sprijinul necesar şi logistic şi legislativ Parchetului sau SRI pentru a da aceste semnale extrem de clare. După adoptarea Codului insolvenţei şi după aceste acţiuni în forţă se simte în ultimele două-trei săptămâni la nivel de încasări, începem să nu mai avem gaura pe care o aveam acum câteva luni”, a afirmat Ponta.

Premierul a amintit totodată că s-a constituit un grup special de combatere a marii criminalităţi şi a evaziunii fiscale.

Declaraţiile lui Ponta privind combaterea evaziunii fiscale vin în contextul în care o grupare de evaziune fiscală, din care făceau parte, printre alţii, angajaţi ai Ministerului de Finanţe, avocaţi şi administratori de firme şi cu care avea legătură inclusiv senatorul Niculae Bădălău, a fost destructurată în urma unei acţiuni a procurorilor DNA.