Ponta: Crin Antonescu nu mai vrea să stea ca preşedinte interimar

Primul-ministru Victor Ponta a declarat luni că, din câte ştie, Crin Antonescu nu îşi mai doreşte să rămână la Cotroceni în calitate de preşedinte interimar. Ponta a precizat că USL vrea alegeri prezidenţiale anticipate organizate simultan cu alegerile parlamentare, la finele lui noiembrie sau începutul lui decembrie.

RomaniaTV.net
20 aug. 2012, 18:50
Ponta: Crin Antonescu nu mai vrea să stea ca preşedinte interimar

„Domnul Antonescu, din câte ştiu eu, nu mai vrea să stea ca preşedinte interimar. Dacă ar fi după asta, ar pleca şi mâine de acolo”, a declarat Victor Ponta.

Premierul a afirmat că situaţia politică s-ar clarifica, în avantajul românilor, prin organizarea de alegeri prezidenţiale anticipate, simultan cu alegerile parlamentare.

Domnul Crin Antonescu şi eu, Victor Ponta, şi toţi cei din USL vrem să avem alegeri prezidenţiale şi cred că ar fi extraordinar de bine pentru România ca la sfârşitul lunii noiembrie sau începutul lunii decembrie să decidă pe cine vor să aibă preşedinte şi pe cine să aibă la guvernare”, a mai spus Victor Ponta la Realitatea TV.

Ponta a mai spus că îşi doreşte foarte mult ca, marţi, Curtea Constituţională să ia o decizie „albă, neagră, validare, invalidare”, dar să o ia neapărat, el subliniind faptul că orice amânare a luării unei decizii ar însemna de fapt prelungirea instabilităţii politice.

De asemenea, el a precizat că este necesar ca judecătorii CC să ia decizia cu şase voturi la trei, şi nu cu cinci la patru, aşa cum se vehiculează în mass-media că ar urma să se întâmple.

„Legea Curţii Constituţionale prevede foarte clar că în cazul referendumului se ia cu şase la trei, cu cvorum. E un fel de ironie, chestia asta că toată problema în România acum se leagă de cvorumul de 50% ;i iată că s-a ajuns la cvorum şi la Curtea Constituţională. Mă gândesc că dacă se cere românilor când decid asupra soartei(!) preşedintelui să respecte cvorumul, cu atât mai mult Curtea Constituţională care are prevăzut expres în lege şase la trei va respecta acel cvorum, în orice decizie, fie de validare, fie de invalidare, pentru că altfel suntem într-o criză generală dacă Curtea Constituţională îşi încalcă propria-i lege. Eu sunt convins că nu se va întâmpla acest lucru”, a mai spus Ponta.

Judecătorii Curţii Constituţionale se întrunesc marţi, de la ora 10.00, pentru a lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, informează România TV.

Curtea Constituţională a decis săptămâna trecută să devanseze pentru data de 21 august termenul până la care Guvernul să trimită listele electorale permanente.

În şedinţa de marţi, judecătorii vor lua o decizie privind validarea sau invalidarea referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu. În acest sens, CCR a admis o solicitare formulată de preşedintele suspendat de preschimbare a termenului şedinţei în care se va lua o hotârâre privind referendumul pentru data de 21 august.

În caz de invalidare a referendumului, Traian Băsescu îşi va relua exercitarea funcţiei de preşedinte al României, iar Crin Antonescu se va reîntoarce în fruntea Senatului.

Dacă judecătorii de la Curtea Constituţională vor valida referendumul, Traian Băsescu va fi considerat demis din funcţie, caz în care se vor aplica prevederile articolului 97 din Constituţie: „Vacanţa funcţiei de Preşedinte al României intervine în caz de demisie, de demitere din funcţie, de imposibilitate definitivă a exercitării atribuţiilor sau de deces. În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.”