Ponta: De data asta, am siguranţa că se va face podul peste Dunăre

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, la Brăila, că are siguranţa că, de această dată, se va face podul peste Dunăre în zona Brăila-Galaţi-Tulcea, mai precis între Brăila şi Măcin, pentru că finanţarea proiectului este asigurată.

19 mai 2014, 18:38
Ponta: De data asta, am siguranţa că se va face podul peste Dunăre

„Ştiu că nu mai e voie să vorbeşti la Brăila şi la Galaţi despre pod, că nu mai crede nimeni în povestea cu podul. Eu nu m-am vindecat să nu mai vorbesc, deoarece toţi banii pe care i-am avut şi îi avem alocaţi pe 2014-2020 pe „Connecting Europe Facility” sunt pentru acest proiect complex, care cuprinde autostrada Buzău-Brăila-Galaţi, podul, iar mai departe spre Tulcea un terminal intermodal de containere. De data asta, am siguranţa că se va face podul peste Dunăre. Dacă reuşim să facem proiectul, nu mai trebuie să plângem că n-avem banii şi asta înseamnă mai mult decât vă doreaţi dintotdeauna, faimosul pod, înseamnă şi autostradă şi, mai departe, deschiderea spre Tulcea”, a precizat primul-ministru.

În ceea ce priveşte paşii care trebuie făcuţi pentru realizarea acestui proiect, Victor Ponta a precizat că „marea problemă a fost în România, pentru că, pe bună dreptate, foarte multe dintre judeţele care ar fi putut să beneficieze de bani din „Connecting Europe Facility”, ar fi vrut să împărţim banii şi nu prea rămâneam cu nimic din asta”.

Citeşte şi Intervenţie de urgenţă pe Dunăre, la DIGUL FISURAT de la Feteşti

„Am decis să folosim toţi banii, aproape 1,2 miliarde de euro din programul special de infrastructură „Connecting Europe Facility”, pentru conectarea feroviară şi rutieră a celor două maluri ale Dunării, respectiv legarea Dobrogei de porturile Galaţi şi Brăila. Am trimis la Bruxelles propunerea României şi, în mod normal, până în luna septembrie se aprobă acest lucru şi atunci trebuie făcute licitaţiile. Sunt licitaţii pentru autostradă, pentru pod, şoseaua spre Tulcea, aeroport şi intermodalul de containere. Trebuie făcute licitaţiile din momentul în care Comisia Europeană ne aprobă proiectul”, a afirmat Victor Ponta.

Podul peste Dunăre între oraşul tulcean Măcin şi municipiul Brăila este catalogat drept o investiţie complexă, primul studiu de fezabilitate pentru realizarea acesteia fiind întocmit în anul 2001. Proiectul are drept obiectiv asigurarea unei legături rutiere directe între judeţele din Moldova şi cele din Dobrogea, implicit dezvoltarea mediului economic din cele două comunităţi urbane.

Citeşte şi Ponta: După 25 de ani, în sfârşit începem să câştigăm pariul cu agricultura