Ponta, despre proiectul privind neimpozitarea veniturilor la jocuri de noroc: Nu am auzit de aşa ceva

Premierul Victor Ponta a declarat că nu are cunoştinţă despre proiectul Ministerului Finanţelor privind neimpozitarea veniturilor obţinute de către persoane fizice din jocuri de noroc.

09 dec. 2013, 15:59
Ponta, despre proiectul privind neimpozitarea veniturilor la jocuri de noroc: Nu am auzit de aşa ceva

Nu am auzit de aşa ceva, nu am cunoştinţă de aşa ceva. Nu ştiu despre ce vorbiţi„, a răspuns Ponta întrebărilor pe această temă ale jurnaliştilor, potrivit Mediafax.

Un proiect de ordonanţă de urgenţă iniţiat de Ministerul Finanţelor pentru modificarea Codului Fiscal relevă că veniturile obţinute de către persoane fizice din jocuri de noroc tip slot-machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc on-line, jocuri caracteristice cazinourilor şi cluburilor de poker nu vor mai fi impozitate de Guvern, cu argumentul că autorităţile nu pot afla câştigul acestora.

În prezent, veniturile obţinute de persoanele fizice din jocuri de noroc sunt considerate venituri impozabile şi cuprind câştigurile realizate ca urmare a participării la jocuri de noroc, inclusiv cele de tip jack-pot, iar Codul Fiscal nu cuprinde reglementări care să excludă din sfera impozabilă veniturile realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la anumite tipuri de jocuri de noroc.

CITEŞTE ŞI Veşti bune pentru toţi pariorii şi jucătorii „la păcănele”. Ce a decis Guvernul

Cu argumentul „dificultăţilor întâmpinate” în aplicarea reglementărilor actuale referitoare la determinarea câştigului obţinut de fiecare participant persoană fizică la anumite tipuri de jocuri de noroc, Guvernul se pregăteşte să elimine din sfera impozabilă a veniturilor realizate din jocuri de noroc de tipul slot-machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc on-line, precum şi jocurile specifice cazinourilor şi cluburilor de poker.

Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc a identificat o serie de neajunsuri în aplicarea prevederilor fiscale în cazul veniturilor realizate de persoanele fizice ca urmare a participării la anumite tipuri de jocuri de noroc. Astfel, s-a constatat că este dificilă determinarea venitului obţinut de participant, de la acelaşi plătitor sau organizator de jocuri de noroc, pentru anumite tipuri de joc: slot-machine, videoloterie, pariuri în cotă fixă, jocuri de noroc on-line, jocurile specifice cazinourilor şi cluburilor de poker. Având în vedere dificultăţile întâmpinate în aplicarea reglementărilor actuale, se propune eliminarea din sfera impozabilă a veniturilor realizate din tipurile de jocuri mai sus menţionate„, se arată în proiectul de ordonanţă.

În document se arată că propunerea privind neimpozitarea veniturilor realizate din participarea la anumite tipuri de jocuri de noroc va fi aplicabilă şi în cazul celor realizate din jocuri de noroc on-line ce vor fi licenţiate în România în perioada următoare, cu asigurarea că, până la acest moment, statul român nu a eliberat nicio licenţă sau autorizaţie de funcţionare pentru niciun organizator de jocuri de noroc on-line.

Conform documentului, „eventualele” reduceri ale veniturilor bugetare rezultate din neimpozitarea acestor venituri urmează să fie compensate cu încasările „provenite din modificarea taxelor” prevăzute de legislaţia în materie pentru desfăşurarea activităţii în domeniul jocurilor de noroc, „legislaţie ce urmează a fi aplicată odată cu intrarea in vigoare a acestei ordonanţe”.

În aceste condiţii, impactul financiar asupra bugetului de stat estimat ca urmare a aplicării acestei modificări este estimat ca pozitiv, cu un plus de 34,2 milioane lei.

Documentul include şi exemple de situaţii în care autorităţile au constatat că există „dificultăţi în aplicarea prevederilor fiscale”, respectiv în determinarea câştigului la nivelul fiecărui participant şi, implicit, a impozitului aferent.

Astfel, o primă situaţie întâlnită în practică se referă la jocurile de tip slot-machine, iar argumentul Guvernului este că, prin natura sa, jocul de tip slot-machine presupune o activitate de scurtă durată, repetată chiar de mai multe ori pe zi, de multe ori concomitent la mai multe aparate ori în mai multe locaţii, cu diverse câştiguri, astfel încât jucătorului nu i se poate determina câştigul.

În ceea ce priveşte jocul de videoloterie (Video Lotery Terminal -VLT), este avută în vedere eliminarea din sfera impozabilă a câştigurilor de la acest tip de joc cu justificarea că menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tip slot-machine şi loteria naţională care operează jocul de videoloterie (VLT).

În ceea ce priveşte pariurile în cotă fixă, este explicat de asemenea că menţinerea acestui impozit generează o situaţie de concurenţă neloială între organizatorii de jocuri tradiţionali (land base) şi cei care vor opera pariuri în cotă fixă on-line.

Aceleaşi dificultăţi în determinarea câştigurilor realizate de participanţii la tipurile de jocuri menţionate anterior sunt invocate ca fiind identificate şi în cazul celor obţinute de persoanele fizice din jocurile de noroc caracteristice activităţii cazinourilor, precum şi celor caracteristice activităţii cluburilor de poker.