Ponta, despre Tarom: Este semnificativ pentru ce se întâmplă în România. Compania este „căpuşată” profesionist şi trimisă în faliment

Fostul premier Victor Ponta susține că situația în care se află Tarom este semnificativă pentru tot ceea ce se întâmplă în acest moment în România, el subliniind că această companie a fost "căpușată profesionist" și trimisă în faliment.

02 nov. 2017, 10:27
Ponta, despre Tarom: Este semnificativ pentru ce se întâmplă în România. Compania este „căpuşată” profesionist şi trimisă în faliment

„Tarom este un caz foarte simplu de explicat și semnificativ pentru tot ce se întâmplă în 2017 în România! Și, din păcate, tot ce vă descriu mai jos că se întâmplă la Tarom se întâmplă în toate companiile și domeniile din țara noastră. Ca și întreaga țară, Tarom a încăput pe mâna „Cartelului de la Teldrum”—Dragnea (Teleorman) Stănescu (Olt) și Cuc (Giurgiu)! După doar un an de zile, Compania este „căpușată” profesionist, are pierderi de 5 ori mai mari decât anul trecut, este în haos managerial și trimisă rapid în faliment — seamănă cu tot ce se întâmplă în România, nu?”, a scris Ponta, joi, pe pagina sa de Facebook.

Acesta arată că președintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut unele promisiuni de investiții în programul de guvernare cu privire la Tarom, pe care însă nu le-a respectat.

Citeşte şi: Bugetul rectificat al TAROM prevede pierderi de aproape 207 milioane de lei, în creştere de cinci ori

„Evident că Dragnea a mințit/ în loc de 30 de aeronave s-au cumpărat 2/ în loc de 34 milioane dolari cât trebuia să plătească „Pegasus Airlines” din Turcia pentru cele 2 avioane noi am plătit 51. Și în loc de zboruri spre America și Asia (cum au promis Dragnea și Cuc) Tarom a pierdut cursele spre Italia și Spania (unde locuiesc peste 3 milioane de români)! Dragnea minte oamenii cu lozinci despre „mândria națională”/ după ce îi manipulează pe „fraieri” cu Propaganda și jurnaliștii prieteni (…) „Cartelul Dragnea — Stănescu — Cuc” numește la conducerea Tarom un fost șef de la Compania Lignitului Oltenia iar în Consiliul de Administrație ziariști și consilieri personali/ dezastrul se adâncește”, scrie Ponta.

Fostul premier precizează, de asemenea, că, începând cu anul 2012, Tarom și-a redus în fiecare an pierderile, ajungând în 2016 la sub 10 milioane de euro, însă în 2017 totul se „distruge într-un ritm fără precedent”.

„Tarom are piloți și personal de bord de o calitate profesională și umană mult mai bună decât celelalte companii care operează în România și 2017 este anul cu cea mai mare creștere a numărului de pasageri din România/ cu toate astea la Tarom se recunosc pierderi în acest an de 200 milioane RON — oare ce va fi în 2018? Eu îmi fac datoria să atrag atenția și să propun soluții/ Iohannis tace (că așa este „blatul” cu Dragnea) — PNL se smiorcăie — presa se lupta cu „Sistemul” pe care însă Dragnea și Toader îl țin în continuare neatins/ și așa o să rămânem fără Tarom!!! Asta nu mai e „ghinion” ci direct ticăloșie”, conchide Victor Ponta în postarea sa.

Compania TAROM are prevăzute în proiectul de buget rectificat pierderi de 206,793 milioane lei, de cinci ori mai mari față de cele 41,21 milioane lei din bugetul publicat în septembrie în Monitorul Oficial.

Conform proiectului lansat în dezbatere pe site-ul Ministerului Transporturilor, veniturile totale ale companiei sunt prevăzute la 1,149 miliarde lei, iar cheltuielile la 1,356 miliarde lei. În bugetul aprobat, veniturile totalizau 1,24 miliarde lei, iar cheltuielile — 1,281 miliarde lei.

Cheltuielile de natură salarială sunt estimate la 142 milioane lei (nivel similar cu cel din bugetul aprobat). Numărul de salariați preconizat la finele anului este de 1.903 persoane (2.067 anterior), iar câștigul mediu net lunar pe salariat, determinat pe baza cheltuielilor de natură salarială, se ridică la 6.529,44 lei (5.979,25 lei anterior).

Pentru investiții, proiectul prevede o sumă de 262,198 milioane lei, față de 267,795 milioane lei în bugetul aprobat. Creanțele restante sunt estimate la 2,99 milioane lei.