Ponta: E nevoie ca România şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială a Moldovei

Premierul Victor Ponta a declarat vineri, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, că România şi NATO trebuie să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială a Republicii Moldova şi guvernul proeuropean de la Chişinău, informează Agerpres.

RomaniaTV.net
16 mai 2014, 09:47
Ponta: E nevoie ca România şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială a Moldovei

Comentând o declaraţie a ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, privind garantarea de către Moscova a integrităţii teritoriale a Moldovei în schimbul neutralităţii şi acordării unui statut special Transnistriei, Ponta a afirmat: ‘Moldova are în propria Constituţie neutralitatea, nu se pune problema de a schimba acest lucru în acest moment, însă e nevoie ca şi România şi NATO să garanteze şi să sprijine integritatea teritorială şi parcursul proeuropean al Republicii Moldova. Asta nu a zis dl Lavrov, asta spunem noi. Guvernul proeuropean de la Chişinău trebuie sprijinit, mai ales că în iunie va semna Acordul de Asociere şi acest lucru este esenţial pentru Moldova’.

Victor Ponta a adăugat că pentru România este important ca Moldova şi Ucraina să aibă dreptul de a-şi alege singure viitorul proeuropean, fără a consulta Rusia.

‘Pentru România cel mai important lucru este de a avea o Ucraină şi o Moldovă în primul rând democratice, cu integritatea teritorială garantată şi garantat dreptul Ucrainei şi al Moldovei de a lua decizii, fără a consulta Moscova şi fără a li se pune condiţii de către Moscova. Sunt ţări independente şi au dreptul să decidă singure viitorul lor, iar viitorul proeuropean, din punctul nostru de vedere, este în interesul celor două ţări şi evident asta va susţine România’, a spus Ponta după întâlnirea cu secretarul general al NATO.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost primit vineri cu onoruri militare la Ministerul Apărării Naţionale, în prezenţa premierului Victor Ponta, a vicepremierului Gabriel Oprea şi a ministrului Apărării, Mircea Duşa. Secretarul general al NATO va fi primit vineri şi de preşedintele Traian Băsescu.