Ponta: Guvernul nu intervine în bătălia din Parlament şi nu va afecta independenţa CCR VIDEO

Premierul Victor Ponta a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean a retras sesizările privind o eventuală stare de incompatibilitate la adresa unor judecători de la Curtea Constituţională. Totodată, primul-ministru a calificat drept "o operaţiune de dezinformare" informaţiile privind facilitarea revocării membrilor CCR prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă.

RomaniaTV.net
04 iul. 2012, 08:50
Ponta: Guvernul nu intervine în bătălia din Parlament şi nu va afecta independenţa CCR VIDEO

Ministrul Justiţiei m-a informat că orice fel de sesizări la adresa judecătorilor Curţii Constituţionale vor fi retrase pentru a nu mai lăsa loc de interpretări„, a declarat Ponta la Palatul Victoria.

Interpretările vizate de Ponta sunt acelea potrivită cărora Guvernul ar fi pregătit revocarea judecătorilor CCR Augustin Zegrean şi Iulia Motoc prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă. „Ieri am asistat la o operaţiune politică de dezinformare a partenerilor noştri europeni şi a opiniei publice cu privire la existenţa unui act normativ de schimbare sau limitare a atribuţiilor CCR. Nu există şi nu va exista niciun act normativ  de schimbare a Curţii şi nicio intenţie de a le afecta indepedenţa instituţională”, a spus Ponta. Dimpotrivă, Ministerul Justiţiei ar avea în pregătire propuneri privind buna funcţionare a sistemului judiciar.

Totodată, şeful Guvernului a afirmat că Executivul nu se implică în disputele dintre preşedinte şi Parlament. „Guvernul nu s-a implicat în acest conflict dintre Parlament şi preşedinte sau din interiorul Parlamentului pentru a încerca să nu intervină în ceea ce reprezintă proceduri parlamentare (…) Ne supunem deciziilor Parlamentului, dar nu ne implicăm în acest conflict„, le-a spus Ponta miniştrilor.

Doi judecători ai Curţii Constituţionale sunt incompatibili, a declarat ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, la România TV. Este vorba de judecătoarea Iulia Motoc şi de preşedintele CCR, judecătorul Augustin Zegrean. Titus Corlăţean cere ANI să-i verifice pe cei doi judecători ai CCR. „Aceşti doi judecători să-şi înceteze mandatul”, a spus Corlăţean.

Potrivit ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, „preşedintele CCR s-a antepronunţat cu privire la speţa pe care astăzi CCR a tranşat-o, cine ar trebui să meargă şi cine nu la Bruxelles, în luna mai înainte de votul Parlamentului de adoptare a acelei declaraţii care aproba elementele de mandat ale primului-ministru”.

„Zegrean a făcut public declaraţii cu privire la faptul că preşedintele trebuie să reprezinte România. Este o interdicţie în Legea privind organizarea şi funcţionarea CCR de a se antepronunţa pe speţe care trebuie tratate cu discreţie, în spatele uşilor închise. Este o încălcare flagrantă a dispoziţiilor legale. Şi azi domnia sa este preşedinte al CCR şi a şi votat. Probabil a avut un rol decisiv în luarea acestor decizii”, a declarat ministrul Justiţiei.

Despre judecătoarea Iulia Motoc, Titus Corlăţean a spus că are alte trei angajamente pe lângă funcţia de judecător la CCR. Corlăţean a adresat o întrebare preşedintelui CCR şi membrilor CCR, care aveau o obligaţie în plen să constate starea de incompatibilitate şi n-au făcut-o. Ministrul suţine că legea CCR stabileşte foarte clar că funcţia de judecător este incompatibilă cu orice altă funcţie publică sau privată.

Unul dintre judecătorii Curţii Constituţionale are alte trei angajamente. (…) Este vorba de doamna judecător Iulia Motoc. (…) Şi eu pun întrebarea atunci >„, a declarat Corlăţean.

Minstrul Justiţiei a mai spus că aşteaptă ca cei doi să fie revocaţi. „Lucrurile stau indubitabil din punct de vedere legal. este o încălcare a legii, este o stare de incompatibilitate. Primul pas ar fi trebuit făcut de plenul CCR şi eu ca ministru al Justiţiei aştept mâine ca plenul CCR, potrivit legii, să constate starea de incompatibilitate şi aceşti doi judecători să-şi înceteze mandatul”, a spus ministrul Justiţiei.