Ponta: UN MILIARD de lei ÎN PLUS la buget în august cu TVA 9%. Seceta o să se REFLECTE în creşterea economică

Premierul Victor Ponta a anunțat luni, la Camera Deputaților, în deschiderea întâlnirii conducerii PSD cu deputații social-democrați, că în luna august s-au înregistrat încasări cu un miliard de lei mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut, datorită scăderii TVA-ului la alimente la 9%. Totodată, Victor Ponta a mai declarat că a mai discutat cu preşedintele Klaus Iohannis în ultima perioadă.

31 aug. 2015, 16:01
Ponta: UN MILIARD de lei ÎN PLUS la buget în august cu TVA 9%. Seceta o să se REFLECTE în creşterea economică

Vreau să vă dau o veste bună. În luna august, cu TVA 9% la alimente și cu 1% doar taxa specială și nu 1,5%, cât credeți că am încasat, că s-a închis luna august față de 2014, cu TVA mare? Un miliard de lei în plus, adică 200 de milioane de euro”, a precizat Ponta la şedinţa PSD.

Citeşte şi: Dragnea: Ponta ne-a asigurat că până la 15 noiembrie bugetul pe 2016 va ajunge în Parlament

„Nu pot decât să vă confirm cu mare bucurie că deşi am aplicat acea scădere de TVA la 9% de la 1 iunie, în realitate s-a întâmplat ce spuneam şi noi şi alţi specialişti. Am avut încasări mai mari.

În iulie s-a întâmplat, iar în august sunt încasări şi mai mari. Zilele următoare se va adopta Codul Fiscal, care prevede scăderea cotei TVA la 20%, şi sunt convins că pe baza a ceea ce realizăm acum şi anume taxe mai mici şi un ANAF mai puternic şi bine organizat, lucru care înseamnă că avem mai mulţi bani la buget şi creştere economică”, a declarat Victor Ponta după şedinţa deputaţilor PSD, precizând că marţi va prezenta datele oficiale împreună cu şeful ANAF într-o conferinţă de presă..

Întrebat despre afirmaţiile şefului Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, potrivit cărora în cazul unor încasări bugetare mai mari nu e exclus ca unele măsuri prevăzute pentru 2016 să fie devansate, premierul a afirmat că seceta şi problemele din agricultură vor afecta creşterea economică a României către finalul anului.

„Aşa este. Dar, deocamdată haideţi să vedem cum stăm pentru că mi-e teamă că în trimestrul al IV-lea seceta şi problemele din agricultură o să se reflecte în creşterea economică”, a precizat prim-ministrul.

Citeşte şi: Şedinţă la PSD. Liviu Dragnea îi cheamă pe miniştrii lui Ponta la evaluare. Ce spune despre REMANIERE

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a mai discutat cu preşedintele Klaus Iohannis în ultima perioadă şi face acest lucru de fiecare dată când apare o situaţie de „colaborare instituţională”.

Vorbesc cu preşedintele Iohannis de fiecare dată când este o situaţie de colaborare instituţională”, a menţionat şeful Guvernului.

Ultima întrevedere între cei doi a avut loc pe 19 august. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta. Pe agenda discuţiilor de atunci s-au aflat priorităţile legislative din această toamnă, fiind abordată, în cadrul acestei consultări instituţionale, inclusiv tema Codului fiscal.

Întâlnirea a avut loc cu o zi înainte de consultările tehnice dintre partidele politice legate de Codul fiscal, trimis spre reexaminare Parlamentului de către Klaus Iohannis.