Ponta: Încercăm să avem un rol constructiv în medierea conflictului israelo-palestinian

Premierul Victor Ponta a afirmat sâmbătă că în cadrul discuțiilor cu omologul său iordanian, Abdullah Ensour, a susținut că România dorește să joace un "rol cât mai constructiv" în medierea conflictului israelo-palestinian.

03 oct. 2015, 20:00
Ponta: Încercăm să avem un rol constructiv în medierea conflictului israelo-palestinian

Am discutat următorul lucru: România a avut, în special înainte de 1989, imaginea în această regiune ca un partener corect și o țară care a intermediat foarte multe contacte — și neoficiale — între liderii israelieni și liderii palestinieni și comunitatea țărilor din regiune. După ’89, noi am cam pierdut, nu am mai vrut să folosim această imagine bună care încă s-a păstrat. Amintirea despre România e că noi am făcut lucruri bune și că ne-am purtat corect cu ambele părți. Nu am ținut cu unii împotriva celorlalți. Prin ministrul de Externe, prin eforturile pe care le-a făcut Titus Corlățean înainte, pe care le face Bogdan Aurescu acum, încercăm în continuare să avem un rol cât mai constructiv în a găsi soluții„, a declarat Ponta, la Amman, după convorbiri cu premierul iordanian.

Întrebat în ce ar consta acest rol al României, Ponta a răspuns: „Medierea discuțiilor și găsirea de soluții diplomatice — asta e ceea ce poate să facă România.”

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: „România nu va fi acceptată în Spaţiul Schengen. Nu există consens”