Ponta: Nu cred că Băsescu nu ştia nimic despre problemele fratelui său

Premierul Victor Ponta a declarat sâmbătă seara, într-o emisiune televizată, că nu îl crede pe preşedinte Traian Băsescu atunci când acesta spune că nu a avut cunoştinţă despre problemele fratelui său, transmite Agerpres.

19 iul. 2014, 20:56
Ponta: Nu cred că Băsescu nu ştia nimic despre problemele fratelui său

„Fiecare om politic este până la un anumit moment victima propriilor sale greşeli. Domnul Băsescu este cel care ne-a obişnuit de fiecare dată să iasă şi să spună ‘ştiu eu, Voiculescu sau Ponta, ce ai făcut’. El le ştie pe toate, ştie clar cine ce a făcut, ştie ce este la Comarnic Braşov, deşi nu am semnat contractul, dar nu ştie că fratele său de ani de zile este în relaţii cu un grup infracţional, nu ştie că familia sa este implicată în lucruri ilegale, că terenurile de la Nana au fost retrocedate ilegal sau de despăgubirile de milioane de euro pe care le primeşte un alt membru al familiei. Nici un român cu capul pe umăr nu poate crede că preşedintele ştie tot despre oricine, numai despre ai săi nu a ştiut nimic. (…) Mă întreb atunci altceva. Dacă tu, care trebuie să ai grijă de noi toţi, nu eşti în stare să ştii de familia ta, cum se poate să ai grijă de ţară? (…) Bineînţeles că niciun om politic până la urmă nu poate fi şi nici nu trebuie tras la răspundere juridică pentru ceva ce face un membru al familiei. Dar răspunderea unui preşedinte este mai mult decât răspunderea juridică, este răspunderea politică şi morală’, a spus Victor Ponta.

Premierul a adăugat că a procedat corect suspendându-l în anul 2012 pe Traian Băsescu şi a afirmat că îi pare rău pentru faptul că România a pierdut doi ani foarte importanţi. Ponta a adăugat că niciodată nu va putea să se împace cu Traian Băsescu şi a exclus posibilitatea de a-l numi vreodată pe acesta prim-ministru.

‘Dacă nu am putut face în 2102 schimbarea până la capăt, o vom face în 2014. România a pierdut doi ani, iar doi ani sunt foarte importanţi. (…) Sunt convins că după ce trece tensiunea electorală, singura persoană cu care nu mă văd niciodată împăcat e domnul Băsescu. Nu am resentimente peste care să nu pot trece vizavi de alte persoane.(…) Niciodată nu l-aş pune prim-ministru pe Băsescu. El a fost, de fapt, adevăratul prim-ministru în guvernarea Boc şi a fost cea mai neagră perioadă din punct de vedere economic şi social. A fost corupţie foarte multă. Ani de zile l-a menţinut în funcţie pe Sorin Blejnar la ANAF. Am spus asta de multe ori, ca om politic, dar acum o spune justiţia. Şeful fiscului din ţara noastră a fost şeful unui grup de crimă organizată’, a declarat premierul.

Victor Ponta a subliniat că este momentul ca ţara să fie condusă de un altfel de preşedinte. ‘Am un mare avantaj. Am fost şase ani magistrat în puterea judecătorească, ştiu ce înseamnă puterea legislativă, în Executiv am fost în trei guverne. Pot să spun că cele trei puteri în sens clasic ale statului le cunosc ca practicant. Noi l-am ales în 2004 pe Traian Băsescu fără să ştim de fapt ce va face el când va ajunge în funcţie’, a afirmat Victor Ponta.

Premierul a mai spus că împreună cu Crin Antonescu a stabilit un profil al viitorului preşedinte, pe care şi-l însuşeşte acum în totalitate. ‘Nu spun că sunt mai bun decât Crin Antonescu. Eu spun că îmi însuşesc în totalitate ceea ce împreună am susţinut că trebuie să facă noul preşedinte. Vedeţi cum e istoria. Dacă în 2012 nu exista acea decizie a Curţii Consituţionale, aveam alegeri prezidenţiale şi cu siguranţă Crin Antonescu câştiga’, a mai spus Ponta.