Ponta: Proiectele de ordonanţe de urgenţă vor fi transformate în proiecte de lege

Premierul Ponta a solicitat miniştrilor, în şedinţa de miercuri, ca toate ordonanţele de urgenţă de pe ordinea de zi să fie transformate în proiecte de legi şi, după adoptare, să fie transmise Parlamentului spre aprobare, subliniind că vrea ca deciziile Guvernului să fie dezbătute de legislativ, informează Mediafax.

RomaniaTV.net
11 sept. 2013, 15:05
Ponta: Proiectele de ordonanţe de urgenţă vor fi transformate în proiecte de lege

Pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri se aflau înscrise mai multe proiecte de ordonanţă de urgenţă, inclusiv de modificare a Codului Fiscal prin introducerea impozitului forfetar.

„Am cerut ca toate aceste proiecte de ordonanţă de urgenţă să fie transformate în proiecte de legi şi trimise Parlamentului. Vreau să nu mai luăm decizii prin ordonanţe de urgenţă, iar în activitatea Guvernului să predomine proiectele de legi, şi nu ordonanţele de urgenţă”, a declarat agenţiei Mediafax premierul Victor Ponta.

Impozitul forfetar, prin care se înlocuieşte cota de 16% pe profit sau de 3% pe cifra de afaceri cu o sumă fixă, se va aplica de la 1 ianuarie 2014, potrivit unui proiect de lege discutat în primă lectură miercuri în Guvern şi care va fi trimis Parlamentului spre adoptare în regim de urgenţă.

Surse guvernamentale au declarat agenţiei Mediafax că proiectul de lege nu a putut fi adoptat, miercuri, deoarece nu primise toate avizele necesare, şi va fi aprobat de Guvern săptămâna viitoare, pentru a fi apoi dezbătut în regim de urgenţă în legislativ.

Ministrul delegat pentru IMM, Turism şi Mediu de Afaceri, Maria Grapini, a declarat, miercuri, pentru Mediafax că impozitul forfetar se va aplica pentru câteva mari categorii de servicii: hoteluri şi pensiuni; restaurante, baruri şi cafenele; saloane de înfrumuseţare şi spălătorii auto.

Guvernul urmăreşte prin această măsură lărgirea bazei de impozitare prin taxarea firmelor care nu declară profit şi care, potrivit autorităţilor, fac evaziune fiscală.

Impozitul forfetar va fi stabilit ca sumă fixă, în funcţie de anumiţi indicatori pentru fiecare domeniu de activitate.