Ponta roagă CSM să reconsidere calendarul pentru examinarea procurorilor pe care i-a propus

Premierul Victor Ponta, în calitate de ministru interimar al Justiţiei, adresează secţiei de procurori a CSM rugămintea de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru cei şase candidaţi propuşi ca procurori, documentele urmând să fie transmise la începutul săptămânii viitoare.

05 apr. 2013, 15:20
Ponta roagă CSM să reconsidere calendarul pentru examinarea procurorilor pe care i-a propus

„La începutul săptămânii viitoare, Ministerul Justiţiei va întreprinde toate măsurile necesare pentru a transmite către Consiliul Superior al Magistraturii documentele prevăzute de lege cu privire la cei şase candidaţi propuşi pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public. Primul-ministru Victor Ponta, în calitate de ministru al Justiţiei, adresează rugămintea secţiei de procurori a CSM de a analiza posibilitatea reconsiderării calendarului stabilit pentru procedurile legale, în dorinţa asigurării, cât de curând posibil, a stabilităţii necesare la nivelul conducerii Ministerului Public”, se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor

Laura Kovesi a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), iar Tiberiu Niţu a fost propus ca procuror general al parchetului de pe lânga Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Pe lista propunerilor au mai figurat Bogdan Licu pentru postul de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, Codruţ Olaru ca adjunct al procurorului general al Parchetului, Alina Bica ca procuror şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) şi Elena Hosu ca adjunct al procurorului şef al DIICOT.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a reacţionat dur şi a anunţa că liberalii nu acceptă sub nici o formă nominalizarea lui Kovesi şi că este prima dată când Victor Ponta ia o decizie fără să se consulte cu PNL.„Ne despărţim fundamental, dar asta nu înseamnă desfiinţarea alianţei, ruperea ei, a spus Antonescu.

După tensiunile legate de nominalizarea Laurei Codruţa Kovesi la şefia DNA, PNL a renunţat la Ministerul Justiţiei, care a fost asumat politic de PSD

Premierul a precizat că rămâne ministru interimar la Justiţie până vor fi finalizate propunerile. Opţiunea mea pentru noul ministru se îndreaptă către o persoană care să nu fie membru de partid”, a completat liderul PSD.

Candidaţii la funcţiile de conducere din cadrul Ministerului Public vor fi intervievaţi la sfârşitul lunii mai, potrivit calendarului pentru examinarea propunerilor, stabilit miercuri de Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Avizele CSM vor fi transmise Ministerului Justiţiei la 3 iunie, se precizează în calendar.

Miercuri, premierul Ponta a declarat că ia în calcul posibilitatea de a contesta la Curtea Constituţională calendarul stabilit de către Consiliul Superior al Magistraturii, conform căruia candidaţii la funcţiile de conducere din Ministerul Public vor fi intervievaţi abia la sfârşitul lunii mai.

El a apreciat că procedura de 60 zile pentru avizarea de către CSM a procurorilor nu este prevăzută de lege, este extrem de lungă şi nu a fost aplicată la momentul numirii lui Daniel Morar şi a susţinut că întreaga procedură poate fi încheiată, „în mod absolut rezonabil, transparent şi de bun-simţ” în maximum două săptămâni.