Ponta: “Soluţia este şi revenirea salariilor, şi reducerea CAS!”

Liderul PSD îi scrie din nou premierului. De data asta tema scrisorii deschise sunt creşterile salariale şi măsurile de luat pentru ca ele să fie sustenabile.

RomaniaTV.net
11 mart. 2012, 08:33
Ponta: “Soluţia este şi revenirea salariilor, şi reducerea CAS!”

“Constat ca dezbaterea din interiorul coalitiei care sustine Guvernul dvs este una falsa – incercand sa se explice romanilor ca au de ales intre marirea salariilor si reducerea CAS. Este o dezbatere la fel de falsa ca si cea din 2010, cand romanilor li s-a spus ca trebuie sa se aleaga intre taierea pensiilor si marirea TVA. Este profund periculoasa o astfel de abordare, in care se instiga o categorie de populatie impotriva alteia, in care nu se asuma nici o responsabilitate. Din acest punct de vedere, Guvernul dvs nu difera cu nimic fata de guvernul anterior, care avea exact aceeasi abordare. “ scrie Ponta.

“ Propunerea noastra, cu privire la aceasta dilema falsa este simpla: putem sustine si revenirea salariilor, dar si reducerea CAS! Se poate face acest lucru, din punct de vedere bugetar? Daca nu se schimba nimic in functionarea statului, in prezent, nu. Daca insa se reduce evaziunea si coruptia din administratie – se pot adopta ambele!

Vreau sa va avertizez asupra capcanei de a lua o singura masura, fara celelalte. Daca se majoreaza acum salariile si nu se iau celelalte masuri care inseamna mai multe locuri de munca si venituri suplimentare la buget, in 2013 se va intra in colaps, lipsind sursele de finantare pentru salarii. In 2013, trebuie sa avem o economie mai dinamica si care sa produca mai multe fonduri catre bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale. Si, in mod categoric, trebuie sa avem o populatie cu venituri ceva mai mari, pentru a recupera o parte din taierile suportate in acesti ani.

USL sustine cresterea salariilor, daca aceasta se face intelept, si fara sa ii mintim pe romani. Trebuie sa le spunem adevarul cu privire la masurile pe care le propuneti. Singura cale prin care aceste masuri pot ajuta este daca marirea salariile este insotita de o stimulare a cresterii economice si a crearii de locuri de munca, inclusiv prin scaderea CAS. Ca sa sustinem si pensiile, si plata salariilor, si plata datoriilor (catre FMI), avem nevoie de o economie care sa inceapa iar sa produca. Si avem nevoie de cetateni care sa aiba o putere mai mare de cumparare. Deci, avem nevoie de ambele – iar cei care vorbesc continuu ca se poate face doar una dintre actiuni  sunt doar demagogi.” se arată în continuarea scrisorii.

“ Aveti o misiune dificila, dar pe care trebuie sa o indepliniti – chiar daca este an electoral, trebuie sa incepeti sa opriti masinaria de furat a PDL, care este in prezent gaura neagra a bugetului public si care impiedica orice masura de stimulare a economiei. Nu va temeti sa faceti ceea ce se asteapta de la dvs intreaga tara. Nu alegeti solutia simpla a unui acord cu mafiile PDL, doar pentru a avea o guvernare linistita si fara probleme. Romania are nevoie de masuri ferme, axate pe valori si obiective pe care le impartasesc toti romanii. “ îndeamnă Ponta în finalul scrisorii deschise.