Ponta: Iarna nu-i ca vara. Suntem pregătiţi, luăm măsuri, dar nu poate Guvernul să oprească ninsoarea.

România a fost acoperită de zăpadă în ultimele ore. Peste 130 de copaci au fost doborâţi de vânt în Capitală, 65 de maşini au fost avariate, 11 stâlpi au căzut şi şase panouri publicitare s-au desprins din cauza vântului şi a zăpezii, în ultimele 24 de ore. Probleme au fost şi în restul ţării. Premierul Victor Ponta a dat asigurări că Guvernul este pregătit pentru problemele generate de ninsorile din ultimele zile şi va lua măsuri, dar va mai ninge, iar Guvernul nu poate opri ninsoarea. 

RomaniaTV.net
26 oct. 2014, 10:49
Ponta: Iarna nu-i ca vara. Suntem pregătiţi, luăm măsuri, dar nu poate Guvernul să oprească ninsoarea.

Întrebat dacă este normal să fie închisă autostrada (Autostrada Sorrelui – A2 n.red.) la o ninsoare precum cea de sâmbătă, premierul a răspuns că este normal să fie luate măsuri de curăţare şi evitare a accidentelor.

„Ca să dau un citat celebru şi drag, probabil, dumneavastră: Iarna nu-i ca vara! Suntem pregătiţi, luăm măsuri, dar o să mai ningă şi nu poate Guvernul să oprească ninsoarea”, a spus Ponta.

Circulaţia rutieră a fost oprită pe A2 Bucureşti- Constanţa până la ora 22.00, pentru a permite utilajelor să cureţe suprafaţa carosabilă. 

Întrebat de asemenea de presă dacă a fost informat de către Administraţia Naţională de Meteorologie că va ninge în cantităţile observate, cu surprindere, sâmbătă, Ponta a răspuns: „Să nu cădem în ridicol. Credeţi că premierul şi primarul general ştiu mai bine decât ANM? Am fost informat de ANM exact de ceea ce aţi fost informaţi şi dvs. ANM nu-mi dă informări secrete, să nu aveţi vreun dubiu pe tema asta. E culmea să mă pronunţ şi despre ANM (despre modul de funcţionare al instituţiei – n.r.)”.

De asemenea, premierul a ţinut să precizeze că autorităţile se implică în procesul de deszăpezire şi de luare a măsurilor necesare pentru evitarea accidentelor în trafic.

„Îl felicit pe primarul general care a coordonat acţiunile în Bucureşti şi am văzut că totul s-a făcut cu eficienţă. În egală măsură, domnul viceprim-ministru Dragnea a stat toată noaptea împreună cu CNADNR, cu ceea ce ţine de drumurile naţionale şi de autostrăzi, au coordonat acţiunile de deszăpezire şi la fel vor face şi de acum încolo. Dar, ca să dau un citat celebru – vara nu-i ca iarna, suntem deci pregătiţi, luăm măsuri, dar o să mai ningă şi nu poate Guvernul să oprească ninsoarea”, a subliniat Ponta.

DUMINICĂ vremea se va menţine rece, chiar deosebit de rece pentru această dată în regiunile extracarpatice şi în depresiuni. Astfel, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 0 grade în nordul Moldovei şi 13 grade în Maramureş şi Crişana. Cerul va fi variabil, mai mult noros în sudul ţării unde, îndeosebi la începutul zilei, local, vor cădea precipitaţii slabe sub formă de ploaie şi trecător lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări pe crestele montane şi în sud-estul teritoriului. În zonele joase, dimineaţa, pe arii restrânse va fi ceata cu chiciură.

Vremea ramane deosebit de rece pentru această perioadă si in Capitala, unde maxima termică va fi în jurul valorii de 5 grade. Cerul va fi mai mult noros şi îndeosebi dimineata vor mai fi precipitaţii slabe mixte, iar vantul mai are unele intensificări.

LUNI valorile termice vor creşte uşor, însă vremea va fi în continuare rece, chiar deosebit de rece în regiunile extracarpatice şi în depresiuni.

Citeste PROGNOZA METEO peRomaniaTV.net

Meteorologii au emis avertizări nowcasting de vreme severă imediată pentru mai multe judeţe din Muntenia, Dobrogea şi sudul Moldovei.