Ponta: UE şi SUA se pot baza pe România după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina

Victor Ponta a declarat, miercuri, la debutul şedinţei de Guvern, că Uniunea Europeană şi SUA se pot baza pe România după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina,

23 iul. 2014, 10:36
Ponta: UE şi SUA se pot baza pe România după ceea ce s-a întâmplat în Ucraina

Premierul Victor Ponta a reafirmat, miercuri, mesajul României de coordonare cu poziţiile politice ale SUA şi UE faţă de cele petrecute în Ucraina, de condamnare a uciderii prin acţiuni teroriste a atâtor oameni nevinovaţi, de responsabilitate morală şi politică a Federaţiei Ruse şi de sprijin pentru acţiuni hotărâte din partea comunităţii europene şi transatlantice pentru pedepsirea responsabililor.

‘Am vrut să dau un mesaj foarte clar din punctul de vedere al poziţiei României faţă de ceea ce s-a întâmplat în Ucraina, de solidaritate totală a noastră şi de coordonare cu poziţiile politice ale SUA, ale partenerilor noştri europeni, de condamnare a ceea ce s-a întâmplat, uciderea atâtor oameni nevinovaţi prin acte teroriste, de responsabilitate politică şi morală a Federaţiei Ruse şi de sprijin clar al României pentru acţiuni hotărâte ale comunităţii europene, comunităţii transatlantice pentru ca asemenea lucruri să nu rămână nepedepsite‘, a declarat premierul la şedinţa de Guvern, relatează Agerpres.

CITEŞTE ŞI Victor Ponta: Conflictele sângeroase s-au APROPIAT de noi. Cine credea că vin vremuri de pace s-a înşelat

Victor Ponta a adăugat că atât el, cât şi ministrul de Externe, Titus Corlăţean, au transmis un mesaj clar că ‘Uniunea Europeană, partenerii noştri americani, se pot baza pe România în aceste momente atât de dificile‘.

Victor Ponta a precizat totodată, că România acordă şi va acorda în continuare Republicii Moldova tot sprijinul la nivel european pentru a reuşi să depăşească situaţia creată de sancţiunile economice impuse de Federaţia Rusă Chişinăului în ceea ce priveşte exporturile de produse agricole şi agroalimentare.

‘Sancţiunile şi necazurile ajung din păcate în special spre cei de pe partea cealaltă a Prutului. Am discutat cu primul-ministru Leancă şi va avea tot sprijinul nostru în ceea ce priveşte măsurile de sancţiune economică la care Moldova este supusă din partea Federaţiei Ruse. Ministrul Agriculturii, domnul Constantin, a discutat cu comisarul european şi cu ceilalţi parteneri ai noştri ca să sprijinim Moldova’, a declarat premierul la şedinţa de Guvern.

CITEŞTE ŞI Băsescu: Cât timp Rusia susţine grupările teroriste din Doneţk şi Lugansk, e un partener al teroriştilor

Ponta a subliniat că a dorit să facă această menţiune pentru a evidenţia faptul că sprijinul acordat Republicii Moldova este al României şi nu doar al Ministerului Agriculturii.

‘Vroiam să spun eu, ca să nu pară că este doar sprijinul ministrului Agriculturii, din partea României tot sprijinul pentru ridicarea cotelor pe piaţa europeană pentru produsele agricole, agroalimentare, din Moldova. Este un obiectiv important pentru România şi e un sprijin concret pe care-l acordăm Moldovei’, a declarat premierul.

Victor Ponta a adăugat că la finalul şedinţei de Guvern, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, urmează să prezinte şi în cadrul unui briefing de presă ‘modul în care vor evolua spre pozitiv,(…), plăţile directe în 2015 şi în perioada următoare’.

Serviciul federal de supraveghere veterinară şi fitosanitară din Federaţia Rusă (Rosselhoznadzor) a anunţat luni că a suspendat importurile de conserve de legume din Republica Moldova, potrivit RIA Novosti.

Măsura a fost luată la câteva zile după ce aceeaşi agenţie a interzis importul de fructe din Republica Moldova.