Ponta: Niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol, în contextul situaţiei din Ucraina

Premierul Victor Ponta a afirmat, sâmbătă, la Târgu-Jiu, că, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, 'niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol', iar România nu este ameninţată, deşi 'regiunea este un focar de pericol', transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
03 mai 2014, 12:59
Ponta: Niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol, în contextul situaţiei din Ucraina

Întrebat cum comentează afirmaţia postului de radio ‘Vocea Rusiei’, care a titrat că Armata Română nu ar rezista într-un război mai mult de 30 de minute, premierul a declarat: „România ar rezista mult mai mult decât atât, în primul rând prin capacitatea noastră naţională, dar şi prin faptul că am intrat în planul de contigenţă care presupune o interoperabilitate cu toate forţele militare NATO disponibile în zonă. Eu spun foarte clar: România nu este în niciun fel ameninţată, dar regiunea este un focar de pericol, iar obligaţia noastră se întinde nu doar asupra României, ci trebuie să facem tot ce ţine de noi pentru a asigura integritatea şi securitatea Republicii Moldova. Nu vreau să stârnim panică cu declaraţii nefundamentate, România este, ca toate ţările din regiune şi ţările NATO, într-o stare de atenţie specială în ceea ce priveşte pregătirea pentru securitatea teritorială, dar şi toate celelalte proceduri. Vreau să dau asigurări că niciun cetăţean român nu este şi nu va fi niciodată în pericol”.

Citeşte şi Se reia sau nu stagiul militar obligatoriu în România? Răspunsul Ministerului Apărării

Victor Ponta a menţionat că luni va avea loc o şedinţă pentru a se face o analiză a strategiei pe care Guvernul o are pentru a a da asigurări populaţiei din România că nu este în pericol.

„Vrem să ştim foarte clar ce putem face pentru românii de pe malul celălalt al Prutului, din Moldova. Luni, de altfel, împreună cu ministrul Apărării, o să facem o analiză şi vom pregăti pentru prima şedinţă CSAT toate datele şi strategia pe care Guvernul o are pentru a da aceste asigurări populaţiei României, dar şi fraţilor noştri de peste Prut. Nu mai există în Constituţie din 2003 stagiul militar şi conflictele secolului XXI se desfăşoară la un nivel tehnologic şi de pregătire pe care România, în mare parte, îl respectă. Avem militari profesionişti extrem de apreciaţi şi care au avut activităţi extraordinar de importante în teatrele de operaţiuni. Repet, niciun român nu este în pericol, dar în acelaşi timp investiţii suplimentare, pregătire mai bună, strategie sunt absolut necesare şi luni începem săptămâna cu o şedinţă la Ministerul Apărării în acest sens”, a mai spus Victor Ponta.

Citeşte şi AVERTISMENT către Ucraina şi Rusia: Restauraţi ordinea în Odesa!