Pope (SANITAS): Încercăm îngheţarea sporurilor pentru 2018, cu o creştere mică de salariu

Sindicatele din Sănătate au discutat vineri cu autoritățile mai multe subiecte referitoare la salarizarea în sector pentru anul viitor, una dintre variante fiind înghețarea sporturilor pentru 2018, potrivit lui Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitare SANITAS.

20 oct. 2017, 14:24
Pope (SANITAS): Încercăm îngheţarea sporurilor pentru 2018, cu o creştere mică de salariu

„Au fost doar discuții. Am plecat de la promisiunea premierului, că nu va pierde nimeni, dar din păcate suntem în paradigma asta ilogică, cu noua lege a salarizării, în care încercăm păstrarea veniturilor actuale. Nu este o situație foarte comodă pentru nimeni, dar încercăm să găsim soluții pentru problemele noastre cele mai urgente. Nu au fost identificate ipoteze clare, încercăm înghețarea sporurilor pentru 2018, cu o creștere mică de salariu, dar măcar nimeni nu va pierde, cu păstrarea aplicării creșterii salariale pentru medici și asistenți, cu o nouă formă de salarizare, o nouă recompensă pentru gărzile în afara normei de bază. Sunt câteva ipoteze, dar totul se învârte în jurul Ministerului Finanțelor, adică a banilor. Guvernanții insistă cu suma de 2,9 miliarde”, a spus Iulian Pope.

Potrivit liderului de sindicat, reprezentanții Federației Sanitas se vor întâlni din nou, luni, cu reprezentanții Ministerului Sănătății, pentru alte discuții, iar acțiunile de protest ar putea continua.

„Rămâne să mai calculăm, probabil că luni după-amiaza vom avea finalizarea calculelor, dacă problemele noastre încap în cele 2,9 miliarde, sau dacă vom continua acțiunile. Nu s-a încheiat nimic astăzi (vineri, n.r.), în concluzie”, a mai spus vicepreședintele SANITAS, potrivit Agerpres.

Aproximativ 10.000 de angajați din sănătate din București și din țară au protestat joi în Piața Victoriei, nemulțumiți de forma actuală a Legii — cadru nr. 153/2017 privind salarizarea în sistemul bugetar despre care afirmă că generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială.

Tot în cursul zilei de joi, liderii Federației SANITAS s-au întâlnit cu premierul Mihai Tudose.

Principalele solicitări ale sindicaliștilor din sănătate vizează eliminarea plafonului de 30% pentru sporurile specifice sistemului sanitar și de asistență socială, aplicarea integrală a creșterilor salariale pentru toți angajații din sănătate și asistență socială începând cu 1 martie 2018, renunțarea la creșterea normei de bază (gărzi suplimentare obligatorii) pentru medici, renunțarea la transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, deoarece acesta va anula creșterea salarială de 25% prevăzută de lege, acordarea tichetelor de masă pe tot parcursul anului 2018, negocierea și semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivel de sector de activitate.

Programul de proteste al Federației SANITAS a început în a doua jumătate a lunii septembrie.