Poroşenko, acuzat că a CAPITULAT în faţa separatiştilor

Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko l-a acuzat marţi pe preşedintele Petro Poroşenko de legalizarea terorismului şi a ocupaţiei Ucrainei prin legea ce prevede o autonomie sporită pentru regiunile separatiste proruse din estul ţării, transmite agenţia EFE citând agenţiile locale de presă, potrivit Agerpres.

16 sept. 2014, 14:41
Poroşenko, acuzat că a CAPITULAT în faţa separatiştilor

Parlamentul ucrainean (Rada Supremă) a adoptat marţi două proiecte de lege depuse în legislativul de la Kiev de preşedintele Petro Poroşenko, prevederile lor de bază fiind conţinute şi în acordul de încetare a focului convenit cu separatiştii pe 5 septembrie.

Primul text menţionează acordarea unui ‘statut special’ pentru regiunile proruse din estul Ucrainei, crearea unui guvern autonom provizoriu pentru o perioadă de trei ani şi alegeri pe 7 decembrie la nivel ‘de raioane, consilii municipale şi consilii orăşeneşti’ în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Citeşte şi Lovitură pentru Moscova. Poroşenko a DECIS: Estul separatist RĂMÂNE la UCRAINA

Al doilea act normativ prevede o amnistie pentru ‘participanţii la evenimentele din Doneţk şi Lugansk’, cu excepţia celor vinovaţi de ‘crime, violuri şi terorism’, precum şi a celor responsabili de doborârea avionului companiei Malaysia Airlines pe 17 iulie.

Citeşte şi ARMISTIŢIU ÎNCĂLCAT ÎN UCRAINA. Noi violenţe armate în zona aeroportului din Doneţk

Legea privind autonomia echivalează cu ‘o adevărată capitulare a intereselor Ucrainei în Donbas’ şi ‘legalizează terorismul şi ocupaţia în Ucraina’, a spus Timoşenko despre respectivul act normativ, pe care l-a calificat drept ‘periculos’. De asemenea, formaţiunea sa politică, Batkivşcina, reclamă faptul că actul normativ a fost adoptat cu încălcarea regulamentului parlamentului, întrucât dezbaterea cu uşile închise avea nevoie de consensul tuturor partidelor reprezentate în legislativ.

La rândul său, liderul partidului naţionalist Svoboda, singura formaţiune care a votat împotriva ambelor legi, a pus la îndoială posibilitatea organizării scrutinului de pe 7 decembrie în condiţiile insecurităţii din cele două provincii separatiste şi a criticat faptul că legea adoptată permite folosirea limbii ruse în aceste provincii fără să facă vreo referire şi la limba ucraineană.