Poroşenko i-a spus patriarhului Daniel că vrea ca ucrainenii din România să aibă slujbe în limba maternă

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a fost primit joi de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, prilej cu care a exprimat dorința ca ucrainenii din România să poată avea slujbe religioase în limba maternă.

21 apr. 2016, 20:46
Poroşenko i-a spus patriarhului Daniel că vrea ca ucrainenii din România să aibă slujbe în limba maternă

Potrivit unui comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române, transmis joi AGERPRES, șeful statului ucrainean a menționat că în Ucraina există peste 100 de parohii ortodoxe în care slujbele religioase se oficiază în limba română și, în acest context, a exprimat dorința ca și ucrainenii din România să poată avea slujbe religioase în limba maternă, inclusiv în București.

De asemenea, în ceea ce privește situația bisericească din țara sa, președintele Ucrainei a adresat rugămintea ca patriarhul BOR să susțină și să faciliteze realizarea dorinței ucrainenilor de a avea o Biserică Ortodoxă unită.

La rândul său, patriarhul Daniel a amintit că în România funcționează un Vicariat Ortodox Ucrainean, care are 32 de biserici parohiale și trei mănăstiri, în care slujbele religioase se oficiază în limba ucraineană. El a exprimat disponibilitatea pentru înființarea unei parohii care să deservească comunitatea ucraineană din capitala României.

De asemenea, în cadrul întrevederii de la Reședința Patriarhală, întâistătătorul BOR a subliniat importantele legături istorice și duhovnicești între cele două popoare vecine.

În acest sens, patriarhul a amintit de Sfântul Ierarh Petru Movilă, Mitropolitul Kievului, de origine română, precum și de Sfântul Cuvios Paisie de la Neamț, stareț de origine ucraineană al Mănăstirii Neamț în secolul al XVIII-lea, menționând că frățietatea duhovnicească dintre cele două popoare durează până astăzi, fapt dovedit și de mulțimea pelerinilor români care vizitează locurile cele mai importante din punct de vedere spiritual din Ucraina.

Totodată, președintele Petro Poroșenko a mulțumit patriarhului Daniel pentru eforturile depuse în direcția apropierii dintre cele două popoare, care au foarte multe lucruri în comun ca țări majoritar ortodoxe în care Biserica se bucură de prețuirea deosebită a poporului, mai informează comunicatul BOR.