Portugalia arde. 600 de pompieri încearcă să stingă cel mai mare focar de incendii dintr-un parc natural

În pofida unei relative acalmii și după incendii puternice de pădure, la sfârșitul săptămânii trecute, 600 de pompieri erau în continuare mobilizați marți seară în nordul Portugaliei împotriva a patru mari focare, potrivit serviciilor de protecție civilă.

12 aug. 2015, 06:32
Portugalia arde. 600 de pompieri încearcă să stingă cel mai mare focar de incendii dintr-un parc natural

La stingerea celui mai mare focar, din parcul natural Serra da Estrela, contribuiau peste 300 de pompieri, 110 vehicule, două avioane și un elicopter. Marți seara incendiul se apropia de o pensiune, potrivit unui purtător de cuvânt al pompierilor.

‘Din cauza vântului care bate cu putere, suntem obligați să schimbăm neîncetat tactica’, a explicat el, subliniind că în zonă accesul este foarte dificil — „într-o vale foarte strâmtă străbătută de râul Mondego”.

Marți dimineață, pompierii portughezi au reușit să stingă un foc de pădure, care ardea de trei zile la Vila Nova de Cerveira, în districtul Viana do Castelo (nord), la extincția lui participând peste 400 de pompieri weekendul trecut, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Vreme la extreme în Europa: Caniculă în Ungaria, furtuni în Italia VIDEO

Potrivit primarului comunei, Fernando Nogueira, incendiul a ars 3.000 de hectare, mai ales de vegetație, și s-a apropiat de case, dar fără să provoace pagube.

După ce a fost relativ cruțată în 2014, Portugalia se confruntă anul acesta cu o secetă severă, care afectează 80% din teritoriul său și care favorizează producerea de incendii.