Portugalia, în scandalul VIZELOR GOLD. Arestări şi percheziţii într-o afacere de corupţie

Poliţia portugheză a arestat joi 11 persoane şi a efectuat 60 de percheziţii, în special în mai multe ministere, în cadrul unei anchete pentru corupţie în atribuirea vizelor "gold" rezervate investitorilor străini, au anunţat autorităţile de la Lisabona, potrivit AFP, citată de Agerpres.

13 nov. 2014, 21:08

Mai mulţi oficiali cu rang înalt figurează printre persoanele reţinute, printre care şeful poliţiei de frontieră (SEF), Manuel Jarmela Palos, secretarul general al Ministerului Justiţiei, Maria Antonia Anes, precum şi directorul administrativ al notarilor, Antonio Figueiredo, a precizat agenţia de presă Lusa, potrivit Agerpres.

„Nimeni nu se află mai presus de lege, vremea infractorilor nepedepsiţi a trecut”, a comentat titulara portofoliului justiţiei, Paula Teixeira Cruz, îndemnându-i pe cei care afectează imaginea instituţiilor „să îşi prezinte demisia”.

Au fost percheziţionate Ministerul de Interne şi cel al Mediului, precum şi localuri care depind de Ministerul Justiţiei şi sediul poliţiei de frontieră.

„Sunt în curs de desfăşurare 60 de percheziţii” şi „au fost emise mandate de arestare” pentru fapte de „corupţie, trafic de influenţă, deturnare de fonduri şi spălare de capital” legate de „atribuirea vizelor gold”, a precizat Parchetul General într-un comunicat.

Citeşte şi Operaţiune ANTICORUPŢIE în Spania privind achiziţiile publice trucate

Partidul Comunist şi Blocul de Stânga au anunţat, joi seară, intenţia lor de a-l interpela în parlament pe vicepremierul Paulo Portas, aflat la originea conceptului de „vize gold”.

În căutare de capital, Portugalia acordă din octombrie 2012 vize „gold” investitorilor străini dispuşi să cheltuiască 500.000 de euro pentru cumpărarea unei case sau a unui apartament, pentru o durată de minim cinci ani.

De la introducerea lor, aceste vize au atras în ţară peste un miliard de euro pentru un total de 1.649 de vize acordate în majoritate investitorilor chinezi, dar şi brazilieni, ruşi sau chiar sud-africani, potrivit guvernului.

Marea majoritate a acestora a optat pentru achiziţionarea de bunuri imobiliare, însă există şi alte posibilităţi, cum ar fi transferarea în Portugalia a cel puţin un milion de euro sau crearea de zece locuri de muncă.

Odată permisul obţinut, investitorii nu sunt obligaţi să locuiască permanent în ţară, fiind suficient să fie prezenţi şapte zile într-un an. Numeroşi investitori profită de viză pentru a călători liber şi a se ocupa de afaceri în spaţiul Schengen