Posibil atac cu clor în Siria: Moscova denunţă o „provocare”

Rusia a denunţat luni o 'provocare' după informaţiile privind un presupus atac chimic în regiunea Ghouta Orientală din Siria, unde o organizaţie neguvernamentală a raportat un caz de sufocare duminică în urma unui bombardament al regimului, relatează AFP.

RomaniaTV.net
26 feb. 2018, 12:44
Posibil atac cu clor în Siria: Moscova denunţă o „provocare”

‘Există deja informaţii false în mass-media cu privire la utilizarea clorului ieri (duminică) şi în această dimineaţă (luni) în Ghouta Orientală’, a declarat ministrul de externe rus Serghei Lavrov într-o conferinţă de presă.

‘Responsabilii ruşi au avertizat încă ieri că se pregătesc astfel de provocări; probabil vor exista noi informaţii false’, a adăugat el.

Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO), ONG cu sediul la Londra, dar care dispune de reţea de surse informare pe întreg teritoriul Siriei, a raportat 14 cazuri de sufocare duminică, iar un copil ar fi decedat, după un bombardament al regimului sirian asupra regiunii Ghouta Orientală.

Regimul de la Damasc, care a dezminţit în repetate rânduri că ar fi utilizat arme chimice, a făcut în ultimele săptămâni obiectul unor noi acuzaţii privind presupuse atacuri cu clor.

Ghouta Orientală, bastion al rebelilor la porţile Damascului, este vizată din 18 februarie de o ofensivă de amploare a forţelor guvernamentale, în care şi-au pierdut viaţa peste 500 de persoane.

‘Teroriştii din Ghouta Orientală nu depun armele. Ei ţin populaţia ostatică. Situaţia este tensionată’, a declarat luni şi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Aceste cazuri noi de sufocare în urma unui presupus atac cu clor intervin în contextul în care Consiliul de Securitate al ONU a adoptat sâmbătă o rezoluţie în care cerea un armistiţiu umanitar pentru 30 de zile pe întreg teritoriul Siriei, unde din 2011 are loc un conflict armat soldat cu peste 340.000 de morţi.