Poşta Română: Niciunul dintre cei peste 25.000 de salariaţi nu va fi afectat de transferul contribuţiilor sociale

Niciunul dintre cei peste 25.000 de salariați de la Poșta Română nu va fi afectat de transferul contribuțiilor sociale, de la angajator la angajat, ca urmare a modificărilor aduse Codului Fiscal de la 1 ianuarie 2018, a anunțat operatorul poștal.

15 nov. 2017, 15:31
Poşta Română: Niciunul dintre cei peste 25.000 de salariaţi nu va fi afectat de transferul contribuţiilor sociale

”Am luat decizia de a veni în sprijinul angajaților noștri. Îi asigur, pe această cale că, începând de anul viitor, veniturile lor nete nu vor fi atinse de niciun fel de scădere. Compania Națională Poșta Română respectă strategia fiscală guvernamentală. În același timp, asigurăm angajații companiei că veniturile nete în Poșta Română nu vor fi afectate, în nici un fel, începând de anul viitor”, a declarat Elena Petrașcu, directorul general al Companiei Naționale Poșta Române (CNPR), potrivit Agerpres.

Poșta Română este o companie națională înființată conform Legii 31/1990, nu o instituție publică. Aceasta funcționează pe gestiune economică, ceea ce înseamnă că își formează singură veniturile din contracte comerciale și, prin urmare, se autofinanțează.

Compania este deținută de statul român, prin Ministerul pentru Societatea Informațională (MCSI), în proporție de 75%, și de Fondul Proprietatea (FP) în proporție de 25%.

Poșta deține cea mai mare rețea de distribuție la nivel național, însemnând peste 80% din totalul subunităților poștale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poștei Române și peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de rețeaua poștală proprie.

Guvernul a aprobat, săptămâna trecută, prin modificarea Codului fiscal, o serie de măsuri privind impozitarea IMM-urilor, impozitul pe venit și contribuțiile sociale.

Astfel, de la 1 ianuarie 2018, contribuțiile sociale trec de la angajator la angajat, iar impozitul pe venit scade de la 16% la 10%.

Nivelul contribuțiilor plătite pentru salariul brut urmează să scadă cu 2 puncte procentuale, de la 39,25% la 37,25%, însă din totalul de 22,75% contribuții datorate de angajator, 20 de puncte se transferă către salariat. Astfel, din salariul brut, 35% vor fi contribuții reținute de angajator în numele salariatului, iar contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75% (după transferul de 20 puncte la salariat), scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente de muncă, concediu medical, creanțe salariale.