Postul Paștelui în 2018. Când începe postul, ce tradiţii trebuie respectate de creştini

În Postul Paștelui creștinii trebuie să aibă grijă la felul în care se comportă, să facă fapte bune și să spună rugăciuni. De asemenea, aceștia trebuie să renunțe la alimentele care provin de la animale. 

05 feb. 2018, 15:26
Postul Paștelui în 2018. Când începe postul, ce tradiţii trebuie respectate de creştini

Postul Paștelui va începe anul acesta pe data de 19 februarie, iar creștinii vor sărbători sărbătoarea Paștelui pe 8 aprilie, conform calendarului ortodox. Postul Mare, așa cum mai numesc românii Postul Paștelui, va avea o durată de 40 de zile, la care se adaugă și săptămâna Patimilor, și se încheie pe data de 7 aprilie.  

Postul Paștelui este cel mai lung ș mai dur dintre toate celelalte posturi importante și va avea loc înainte Învierii Mântuitorului, potrivit ziarulunirea.  

Motivul pentru care oamenii țin Postul Paștelui este pregătirea catehumenilor care urmau să fie botezați de Paște și să intre în biserică. De asemenea, pentru creștini este perioada de pregătire spirituală înainte de Învierea Mântuitorului. 

Ce sa nu faci in Postul Pastelui

1. Nu fi lacom. Chiar daca esti mai strangaret de fel si iti este frica de ziua de maine, in Postul Pastelui trebui sa dai dovada de mai multa bunatate si intelegere fata de cei din jur. In Post, ne limpezim mintea pentru lucrarea spirituala, iar pacate precum lacomia ne uratesc sufletul in fata Domnului. 

2. Nu consuma carne si alte preparate de la animale si nu bea alcool, in afara de zilele cu dezlegare la vin, in care, evident, poti consuma doar bautura din struguri. Hrana in sine nu este rea, insa trebuie sa ne jertfim in fata Domnului mai ales cand consumam carne din fapturi pe care tot El le-a creat.

3. Nu face parada cu succesele tale. Chiar daca ai o viata abundenta, in Postul Pastelui ostentatia este vazut ca un pacat capital. 

4. Nu canta si nu dansa. Postul Pastelui ne aminteste de rastignirea lui Hristos pe cruce, iar chiuitul si petrecerile intr-o astfel de perioada sunt la fel cu veselirea la o inmormantare. Cand mergi la inmormantare, respecti trecerea in nefiinta a celui ingropat si durerea pe care o simt apropiatii. 

5. Nu vorbi prea mult. Evita discutiile sterile si logoreea din plictiseala caci acestea te duc cu pasi marunti si siguri la barfa. 

6. Nu te uita la televizor daca acolo vei gasi numai indecenta si violenta. In traditia ruseasca, postul ochilor este la fel de important precum cumpatarea in fata meselor imbelsugate. 

7. Nu uita sa te rogi si sa mergi la biserica. In Postul Pastelui, Biserica savarseste Liturghia Darurilor mai Inainte Sfintite, in zilele de miercuri si vineri.