POVESTEA INCREDIBILĂ a lui George Ceauşilă, fotbalistul INTERZIS de Nicolae Ceauşescu

George Ceauşilă este fotbalistul al cărui nume a fost interzis de regimul comunist în ideea de a nu fi ironizat cel al dictatorului Nicolae Ceauşescu. 

01 iun. 2015, 19:21

George Ceauşilă sau C. Gheorghe, aşa cum apărea în ziare şi la TV, a jucat la Craiova, Sportul şi Dinamo, a prins 5 meciuri la echipa naţională, a semnat cu PAOK Salonic, iar acum a ajuns să muncească în Grecia ca vânzător la carmangerie.

Povestea lui începe la Vâlcea când, din cauza asemănării numelui său cu cel al dictatorului Nicolae Ceauşescu, s-a trezit cu alt nume în ziarele vremii.

„Când eram la Vâlcea, la debut, înainte de armată, se interzisese să mi se pronunţe numele. Eram C. Gheorghe. Când am citit în ziar, am crezut că au greşit jurnaliştii. Am întrebat. Mi s-a făcut semn să tac. Erau ordine de sus”, povesteşte Ceauşilă pentru Ring.

„Am reuşit să semnez cu PAOK. Acolo, preşedintele mi-a făcut fals în acte că aş fi luat toţi banii, apoi a fugit cu banii mei, a fost o nebunie. I-am dat în judecată, dar nu ştiam limba, nu aveam avocaţi, era greu. Am fost păcălit. M-au lăsat liber de contract şi am plecat înapoi, în ţară”, spune Ceauşilă.

Ceauşilă a fost nevoit să abandoneze total fotbalul şi să se angajeze: „A trebuit să mă angajez. Sunt la o carmangerie acum. Am lucrat şi la Carrefour Marinopoulos, la management. Am făcut diferite meserii în Grecia. De exemplu, am lucrat la o întreprindere care se asigura fierul pentru construirea caselor. Luam planul casei, măsuram, vedeam de cât fier este nevoie, în funcţie de suprafaţă… Aveam trei angajaţi şi tăiam împreună cu ei, munceam cot la cot, de la 7.30 la 15.30, program normal, timp de 11 ani. Dar pe vremea aia câştigam foarte bine. Apoi am ajuns la Carrefour, trei ani. A trebuit să plec în ţară să îmi rezolv nişte probleme, mi-am dat demisia de la Carrefour. Când m-am întors, am stat aproape un an fără serviciu. Şi, până la urmă, printr-o cunoştinţă, am reuşit să mă angajez la carmangeria asta. Acum am un salariu de 900 de euro pe lună. Dar am câştigat şi mai bine. Acolo, la fier, aveam 70 de euro pe zi. Erau bani frumoşi”.

„Într-o carieră de fotbalist care a trecut şi pe la echipa naţională, nu am reuşit să pun un leu deoparte. Pe vremea când eu jucam erau contractele foarte mici, erau şi de 10.000 de dolari pe an, foarte puţin, nu ca acum, 200.000”, a mai spus George Ceauşilă.