Povestea pictorului orb care se foloseşte de texturi şi atingeri pentru a-şi crea arta IMAGINI INCREDIBILE

În urmă cu 14 ani, John Bramblitt, un artist american, şi-a pierdut vederea după câteva crize de epilepsie. În prezent, el este considerat "orb din punct de vedere funcţional", adică ochii săi pot face diferenţa între lumina soarelui şi întuneric. Cu toate acestea, el a inventat un nou stil de pictură, pentru a-şi continua arta, folosind vopsele texturate, pentru a se ghida mai uşor pe pânză.

RomaniaTV.net
28 mart. 2015, 11:16

Artistul percepe lumea și tot ce este în ea prin culoare. Frica, de exemplu, spune că este o „culoare roșie, cu o mulțime de negru amestecat în ea”, potrivit Oditty Central.

De la vârsta de doi ani, bărbatul a început să aibă crize de epilepsie. Odată cu înaintarea în vârstă, crizele au devenit tot mai severe, iar vederea a început să fie din ce în ce mai slabă. în 2001, el a devenit complet orb. Dacă la început a fost depresiv din acest motiv, ulterior a început să realizeze că mai are o şansă.

Citeşte şi Show DEMENŢIAL la ROMANII AU TALENT. Un pictor a uimit juriul cu opera sa: Ne-a buimăcit pe toţi!

Toate speranțele și visele pe care le-am avut pentru viața mea, toate planurile pentru ceea ce mi-am dorit să fac după ce am absolvit școala au dispărut dintr-o dată. Nu am fost doar deprimat, ci în doliu. Viața pe care am avut-o, împreună cu viitorul pe care îl planificasem, a murit. M-am simțit ca și cum nu aveam niciun potențial, că de fapt am fost un zero. A trebuit să învăț un nou mod de a scrie, și desenatul părea doar prostie. Ideea unei persoane oarbe care să deseneze nu avea niciun sens„, a povestit el.

Cu toate acestea, la un an după ce a devenit complet orb, el a decis să introducă iar culorile înapoi în viața lui. Iniţial, a vrut doar să vadă dacă mai poate schiţa ceva. Astfel, a luat o sticlă de lipici și a început să tragă linii pe pânză pe care le putea putea simți după uscare. Ulterior, a trecut la un tip special de vopsea care lăsa o textură aparte. Chiar dacă primele desene au fost diforme și stângace, faptul că putea să conecteze linii și curbe i-a dat speranță. De asemenea, a început să folosească tuburi de vopsea Braille pentru a-l ajute să identifice culori, dar în timp, a învățat cum să le recunoască prin atingere. Albul, de exemplu, este suficient de gros ca pasta de dinţi, în timp ce negru este mai moale. 

Citeşte şi Poliţistul-pictor din Alexandria: Şi-a transformat apartamentul în galerie de artă

Întotdeauna mi-am imaginat că orbire a fost o diferență uriașă. Dar realitatea este că nu e chiar atât de diferit. Pot face destul de mult din tot ce am putut face înainte. Într-un fel, mă bucur că am devenit orb. Acest lucru face mai mult sens atunci când mă gândesc la adversitate ca la un obstacol, și începe să fie o experiență prin care poţi învăța și creşte prin ea„, a explicat artistul.