Povestea pilotului adolescent care a reuşit să aterizeze clandestin în Piaţa Roşie FOTO

Mathias Rust a reuşit să păcălească cele mai sofisticate sisteme de securitate aviatice şi a aterizat cu avionul său uşor, nedetectat de nimeni, chiar în Piaţa Roşie, în inima Moscovei. Aventura temerarului a fost înregistrată cu o cameră video şi transferată ulterior de Dr. Robin Stott pe un computer.

08 iul. 2017, 04:00

Totul s-a petrecut acum 30 de ani. Era în 13 mai 1987, la apogeul Războiului Rece. În acea perioadă, străinii din Occident obţineau cu greu aprobarea de a vizita Capitala fostei URSS.

Nu şi Mathias Rust, tânărul german care, inspirat de un film pe care îl văzuse la televizor, acasă, în Hamburg, în Germania, unde locuia cu părinţii lui, s-a hotărât să plece cu un avion Cessna şi să aterizeze chiar în Piaţa Roşie din Moscova.

Şi-a pregătit cu minuţiozitate planurile timp de 1 an. A luat lecţii de zbor cu avionul şi apoi şi-a pus planul în aplicare. Împlinise atunci 18 ani, iar aventura lui clandestină a făcut istorie.

Un summit la nivel de şefi de stat între Statele Unite şi Uniunea Sovietică din Reykjavik se terminase fără rezultat, iar adolescentul care era pasionat de politică a simţit atunci nevoia să facă el, cu adevărat, ceva ieşit din comun:

„Credeam că oricare om de pe această planetă este dator să contribuie la progres şi îmi doream să am prilejul să particip şi eu la acest lucru”, a mărturisit Rust. „Credeam că aş putea să folosesc avionul pentru a construi un pod între Vestul şi Estul Europei pentru a demonstra astfel că o mulţime de oameni îşi doresc să îmbunătăţească relaţiile dintre noi”.

Între timp, Rust împlinise 19 ani, obţinuse brevetul de pilot şi avea la activ 50 de ore de zbor. În data de 13 mai 1987, el le-a spus părinţilor lui că pleacă într-un tur cu avionul în Nordul Europei, cu un aparat Cessna, pentru a-şi completa orele rămase pentru a obţine brevetul.

Prima oprire a fost în Insulele Shetland, apoi în Insulele Feroe. A petrecut câte o noapte în fiecare dintre acestea. Apoi a ajuns în Capitala Islandei, Reykjavik, apoi în Bergen în Norvegia înainte de a ajunge, în 25 mai la Helsinki – capitala Finlandei. A petrecut câteva zile acolo gândindu-se dacă va avea puterea să îşi pună planul în aplicare şi să ajungă în Piaţa Roşie.

Fosta URSS avea cel mai vast sistem de apărare din lume. Cu 5 ani înainte, un avion civil sud-coreean fusese doborât după ce pătrunsese în spaţiul aerian societic, iar toate cele 269 de persoane aflate la bordul aeronavei au murit. „Evident, m-am temut  pentru viaţa mea”, îşi aminteşte Rust. „M-am gândit foarte mult dacă ar fi fost bine să îmi asum acest risc. Până la urmă, m-am hotărât şi mi-am spus că trebuie să risc”…

În dimineaţa de 28 mai, Rust le-a spus controlorilor de trafic din Helsinki că merge la Stockholm, în Suedia. „Am luat hotărârea după o jumătate de oră. Am schimbat direcţia la 170 de grade şi m-am îndreptat către Moscova”.

În Helsinky, controlorii de zbor erau îngrijoraţi. Rust se îndrepta către „direcţia greşită”, apoi a dispărut de pe radarele lor. Paza de coastă finlandeză a pornit în urmărirea lui. Rust a trecut prin spaţiul aerian al Estoniei, în fosta URSS. 

În scurt timp a fost interceptat de radarul sovietic şi, în mai puţin de o oră, un MiG s-a apropiat de el. „S-a apropiat atât de mult de mine, încât îi vedeam pe cei doi piloţi din cabină şi steaua roşie de pe una dintre aripile avionului”, a povestit el.

Rust era înspăimântat, dar în loc să îi doboare avionul, au trecut pe lângă el şi au dispărut în nori. Piloţii sovietici îl confundaseră cu un „avion prietenos”, după cum a aflat el ulterior. Cei care trecuseră pe lângă el erau într-o operaţiune de căutare şi salvare dintr-un accident aviatic petrecut cu o zi înainte, iar acest lucru a provocat confuzie turnului de control.

Rust a reuşit să zboare sute de kilometri prin spaţiul aerian sovietic nestingherit. „Mi-am calculat atunci şansele de supravieţuire şi am ajuns la concluzia că erau cam de 50 la 50, iar când am aterizat, am ştiut clar cât de norocos am fost.

În scurt timp, şi-a dat seama că ar putea să nu fie atât de norocos şi la aterizare, în Piaţa Roşie, la Kremlin. Acolo erau mulţi oameni care se plimbau şi care au auzit zgomot de avion, iar apoi au privit stupefiaţi micul Cessna care se învârtea la numai 10 metri de pământ. Atunci, Rust a reperat un pod cu patru benzi de circulaţie, în apropiere de Catedrala Sfântul Vasile, apoi a mai făcut o întoarcere şi a aterizat acolo.

În jurul orei 19:00, la apusul Soarelui, Rust a aterizat în Piaţă, a ridicat carlinga şi a ieşit din avion, salutând mulţimea care îl înconjurase. Oamenii voiau să aflae cine este străinul care a reuşit să ajungă acolo.

„Sunt în misiune de pace, din Germania”, le-a spus Rust. A dat mâna cu oameni care îl primiseră cu o mare curiozitate, dar şi cu admiraţie. Rust le-a precizat că este din Germania de Vest, şi nu din Est aşa cum credeau ei. Printre cei care se aflau acolo era şi medicul Robin Scott. El făcea parte dintr-un grup de presiune anti-nuclear.

Rust aterizase chiar atunci şi foarte aproape de Scott, care reuşise să facă şi nişte fotofrafii cu Rust şi avionul lui postat în Piaţa Roşie. „Era ceva nemaipomenit. Niciunul dintre noi nu avea idee despre ceea ce urma să se petreacă, dar toată lumea era curioasă să afle, inclusiv serviciile de securitate ruse, care au fost foarte impresionate de curajul tânărului german.

Cu toate acestea, după ce serviciile de securitate s-au „dezmeticit”, Rust a fost arestat. Ore întregi a dat explicaţii securităţii sovietice, încercând să le convingă de faptul că nu avea intenţii duşmănoase, că nu făcea parte din nicio conspiraţie anticomunistă sau că nu era spion în folosul Occidentului. Dar Kremlinul era în stare de şoc şi se simţea umilit din cauza breşei de securitate provocate de Rust.

Preşedintele de atunci, Mihail Gorbaciov, a intuit atunci că gestul lui Rust va fi o oportunitate pentru el de a le tăia zelul militarilor şi decidenţilor politici care stăteau în calea reformelor propuse de el.

După numai două zile, ministrul Apărării a fost silit să se pensioneze, în timp ce şeful Apărării aeriene a fost demis, iar în următoarele luni, încă 150 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă.

Rust a fost „acuzat” şi a pledat „vinovat” pentru încălcarea regulamentului de zbor  şi pentru trecere frauduloasă a frontierei sovietice. După o confuzie a judecătorilor, Rust a pledat „nevinovat” la o acuzaţie de „huliganism maliţios”.

A fost condamnat la 4 ani de închisoare, în 4 septembrie,  într-un lagăr de muncă. În ciuda faptului că i s-a permis să îşi ispăşească pedeapsa într-o închisoare de înaltă securitate din Moscova, lui Rust nu i-a fost mai bine. A petrecut 1 an acolo şi a fost expulzat în fosta Germanie de Vest în 1988, după ce fusese graţiat de Gorbaciov.

După ce a ajuns la el acasă, în fosta RFG, a înjunghiat o asistentă medicală pentru că nu îi răspunsese la avansurile pe care i le făcuse. A fost condamnat la 15 luni de închisoare. În prezent, Rust este un personaj enigmatic şi, potrivit BBC Future, nu a putut fi intervievat de jurnalişti.

Recent, au apărut tot soiul de speculaţii. Astfel, Rust ar fi, de la analist financiar, la instructor de yoga şi chiar trimis de pace în diferite misiuni din lume. Unii susţin că Rust ar face bani din poker.

Cert este că, după aventura sa, el nu a mai pilotat niciodată vreun avion.