POVESTEA primului român bolnav de SIDA. Bărbatul fusese angajat CFR VIDEO

Primul român bolnav de SIDA a fost un angajat CFR! Românul care se ocupa de întreţinerea vagoanelor de dormit pe rutele internaţionale a fost depistat cu virusul HIV în toamna anului 1985. Bărbatul fost primul asemenea caz din întregul spaţiu comunist.

17 feb. 2014, 09:19
POVESTEA primului român bolnav de SIDA. Bărbatul fusese angajat CFR VIDEO

În 1985, SIDA, maladia pe care ziarul „Scânteia” o numea „boala Occidentului depravat”, ajungea şi în ţara noastră. Primul caz, care îngrozea România comunistă a fost descoperit la spitalul Fundeni din Bucureşti.

Potrivit adevarul.ro, o asistentă din spital a fost cea care a descoperit boala de care suferea pacientul.

După mai bine de un an de zile de stat prin spitalele bucureştene, starea bărbatului în vârstă de 42 de ani era din ce în ce mai proastă, iar medicii nu ştiau ce diagnostic să îi pună bărbatului care slăbise 10 kilograme şi a cărui piele îi era acoperită de erupţii.

Suspiciunea că angajatul CFR ar suferi de SIDA a venit din partea unei asistente care a constatat că bărbatul e homosexual. Posibila lui apartenenţă la cercurile de homosexuali din Bucureşti i-a făcut pe medicii de la Fundeni să se gândească la „boala Occidentului depravat”. În perioada comunismului, SIDA era considerată o maladie care-i afectează mai ales pe homosexuali.

Deşi bărbatului i s-a pus un diagnostic exact, el a murit la 11 zile de la verdict, în lipsa unui tratament adecvat.

De atunci şi până în 1990, SIDA s-a răspândit cu repeziciune în România, mai ales din cauza transfuziilor de sânge necorespunzătoare. Astăzi, în ţara noastră trăiesc peste 12.000 de persoane care au fost depistate cu virusul HIV.

Citeşte şi Descoperire INCREDIBILĂ: Posibilul leac pentru SIDA stă în ferestrele românilor