Poveştile incredibile ale celor mai norocoşi oameni. Top 8 persoane care au supravieţuit dezastrelor aeriene

Accidentele aviatice nu lasă de obicei nicio şansă de supravieţuire pasagerilor, însă există persoane protejate de destin, cărora Providenţa le-a rezervat o viaţă mai lungă. Despre aceşti puţini supravieţuitori ai catastrofelor aeriene am fi tentaţi să spunem că sunt nişte oameni foarte norocoşi, însă în anumite circumstanţe chinul supravieţuitorilor este greu de îndurat, cum s-a întâmplat cu pasagerii zborului 571, al Fuerza Aérea Uruguaya.

11 oct. 2014, 09:34
Poveştile incredibile ale celor mai norocoşi oameni. Top 8 persoane care au supravieţuit dezastrelor aeriene

Urmaşii canibalilor – Zborul 571 Fuerza AEREA Uruguaya (13 octombrie 1972)

Plecată de la Motevideo, capitala Uruguayului, pe 12 octombrie 1972, aeronava s-a prăbuşit o zi mai târziu în partea argentiniană a Anzilor Cordilieri. Dintre cei 45 de pasageri aflaţi la bord, 36 au supravieţuit accidentului. Aeronava s-a prăbuşit însă la o altitudine de 3.600 metri, astfel că la opt zile după prăbuşire supravieţuitorii se aflau în acelaşi loc. Au aflat printr-un radio pe care au reuşit să-l improvizeze că s-a renunţat la căutarea lor, astfel că i-a cuprins diperarea. Pentru a supravieţui au hotărât că mănânce cadavrele primilor morţi, cei din accidentul propriu-zis, iar un mic grup a plecat în căutarea de ajutoare. Unul dintre aceştia a murit, dar ceilalţi au ajuns la o fermă, unde au anunţat cele petrecute. Grupul a fost salvat la două luni şi nouă zile de la prăbuşirea aeronavei, iar bilanţul final a fost de 16 morţi şi 29 de supravieţuitori.

Vesna Vulovic (26 ianuarie 1972)

Avionul în care se afla mergea de la Copenhaga la Zagreb când s-a rupt în două deasupra Cehoslovaciei. Vesna, care era stewardeză, a fost singura supravieţuitoare, însă, fapt, incredibil, după ce a căzut în gol, fără paraşută, de la 10.000 de metri. A stat 27 de zile în comă, dar şi-a revenit şi este încă deţinătoarea recordului mondial pentru cea mai lungă cădere fără paraşută. Vesna Vulovic, care are acum 62 de ani, nu şi-a amintit niciodată ce s-a întâmplat în acele momente.

Frane Selak – cel mai norocos om din lume

Acest profesor croat de muzică, în vârstă de 85 de ani, poate fi considerat pe bună dreptate cel mai norocos om din lume. Totul a început în 1962, atunci când trenul în care se afla a deraiat şi a plonjat într-un râu. Din fericire, Frane nu s-a aflat printre cei 17 morţi, suferind doar o fractură de braţ şi un şoc hipotermic. În 1963 a zburat pentru prima şi ultima oară cu un avion, aeronava prăbuşindu-se şi omorând 19 persoane, nu însă şi pe Frane, care a fost aruncat din interior înainte de impactul cu solul şi a aterizat într-o căpiţă cu fân. În 1966 se afla într-un autobuz care s-a prăbuşit într-un râu. Patru oameni au murit, nu însă şi Frane. În 1970 maşina pe care o conducea a explodat, însă Frane a apucat să sară din mers cu câteva secunde înainte de explozie, iar un alt incendiu puternic izbucnit la bordul automobilului l-a rănit, dar nu l-a ucis. În 1995, ca pieton, a fost lovit de un autobuz în Zagreb, iar în 1996 maşina pe care o conducea s-a ciocnit cu un campion ONU şi a plonjat 300 metri pe fundul unei prăpastii, unde a explodat. Frane a rămas găţat într-un copac şi a scăpat cu viaţă. Peste toate astea, în anul 2003 a câştigat peste un milionde dolari la loto.

Vezi şi Salutul anului în aviaţie. Un pilot nebun face manevre periculoase cu un Boeing VIDEO

Cecelia Cichan şi scaunul „magic” (16 august 1987)

Zborul 255 al companiei Northwest Airlines s-a prăbușit cu 157 de pasageri la bord, la puţin timp după decolarea de pe aeroportul din Detroit, provocând al doilea cel mai mare dezastru aerian din istoria Statelor Unite. Cecelia Cichan, care avea 4 ani la vremea respectivă, a fost singurul supraviețuitor. La câteva ore de la prăbuşire ea a fost găsită în scaunul său, la doar câţiva metri de trupul mamei sale, al tălui său şi al fratelui ei mai mare, cu toţii morţi. În ciuda numeroaselor leziuni ea a supravieţuit şi a fost crescută de unchiul şi mătuşa sa. Traumatizată şi în ziua de astăzi, ea spune că nu îşi aminteşte nimic din acea zi de 16 august 1987.

Juliane Koepcke, femeia din junglă (24 decembrie 1971)

În Ajunul Crăciunului din 1971, pe când avea 17 ani, a plecat împreună cu mama sa, din Lima, capitala statului Peru, spre localitatea Pucallpa, pentru a-și petrece sărbătorile de iarnă alături de tatăl său. Din cauza furtunii şi fulgerelor, aeronava cu care zburau s-a prăbuşit în mijlocul pădurii amazoniene. Ca prin miracol, ea a fost aruncată din avion cu tot cu scaun, înainte ca pasărea de metal să atingă solul, iar Juliane a căzut liber de la 3.000 metri. În afara unei clavicule rupte şi a unei tăieturi adânci pe gamba stângă a scăpat fără răni grave şi a încercat să supravieţuiască. Pe 28 decembrie ceasul său s-a oprit şi a început să numere zilele după răsăritul soarelui. Lucrătorii forestieri descoperit pe Julianne Koepcke pe 3 ianuarie 1972, după ce ea a supravieţuit 11 zile în pădurile tropicale. 91 de persoane, inclusiv mama ei au murit în accidentul din 24 decembrie, iar Julianne a fost singurul supravieţuitor. Ea este acum biolog şi bibliotecare la Bavarian State Collection of Zoology, din Munchen.

George Lamson Jr. (21 ianuarie 1985)

Acest american avea doar 17 ani atunci când s-a îmbarcat împreună cu tatăl său la Reno (Nevada), în aeronava ce pleca spre Minneapolis (Minnesota). 71 de persoane erau la bord, iar George stătea chiar în primul rând, în spatele peretelui care separă cabina piloţilor de restul avionului. A avut un mare noroc fiindcă datorită acestei poziţionări a fost împins afară din aeronavă înainte ca aceasta să se prăbuşească şi a aterizat cu tot cu scaun în mijlocul unui drum. Tatăl său a supravieţuit şi el impactului iniţial, dar a murit câteva zile mai târziu, la spital, astfel că George avea să fie singurul supravieţuitor al accidentului.

Erika Delgado (13 ianuarie 1995)

Această fetiţă columbiană de 9 ani călătorea împreună cu părinţii şi fratele său atunci când avionul în care se afla s-a prăbuşit într-o mlaştină din apropiere de capitala Bogota. Dintre cele 52 de persoane aflate la bord doar Erika a supravieţuit, ea scăpând chiar aproape nevătămată, după ce a căzut pe o movilă de alge. Ea a declarat că Dumnezeu i-a spus să stea nemişcată, pentru că cineva urma să vină să o ajute.

Baya Bakari (30 iunie 2009)

Această adolescentă franceză de 14 ani s-a urcat în avion la Moroni, capitala Insulelor Comore, dar Airbus-ul A310 cu care călătorea împreună cu mama ei s-a prăbuşit în Oceanul Indian. Ajunsă în apă şi fără să ştie aproape deloc să înoate, Baya s-a agăţat de o bucată din avion unde a stat mai bine de 9 ore, până a fost găsită. Ea s-a ales cu o claviculă ruptă şi cu mai multe tăieturi pe faţă. Celelalte 152 de persoane din avion au murit, unele din şi cauza intervenţiei întârziate a echipelor de salvare.