DETALII NOI despre momentul în care Sahara a devenit deşert. Praful saharian a apărut masiv în România în urmă cu 6.100 de ani

Particule de praf din Sahara au început să apară în România în urmă cu aproximativ 6.100 de ani, moment în care a avut loc tranziţia Saharei de la un peisaj cu o vegetaţie bogată la deşertul pe care îl cunoaştem astăzi, este concluzia unui studiu la care a contribuit şi un cercetător român.

20 iul. 2017, 06:14
DETALII NOI despre momentul în care Sahara a devenit deşert. Praful saharian a apărut masiv în România în urmă cu 6.100 de ani

Cercetările efectuate de doctorandul în geografie Jack Longman din cadrul Northumbria University (Marea Britanie), şi coordonate de profesorul dr. Vasile Ersek, într-o turbărie de lângă Lacul Sf. Ana din Masivul Ciomatu oferă noi detalii despre momentul în care Sahara a început să se transforme dintr-un loc cu păşuni şi multă verdeaţă în deşertul pe care îl cunoaştem astăzi, precum şi impactul pe care l-a avut acest fenomen asupra depunerilor de praf din Europa de Est, informează Northumbria University, scrie descopera.ro.

În urma analizelor chimice efectuate de cercetătorii de la Universitatea Northumbria, din Newcastle, s-a demonstrat că în urmă cu aproximativ 6.100 ani în România s-au produs schimbări semnificative ale nivelului de praf, deşi clima din Europa de Est este relativ umedă în prezent, ceea ce indică o sursă extraregională de praf, venită cel mai probabil din Sahara.

Citeşte şi Specialiştii avertizează. Ce PERICOLE ascunde PRAFUL SAHARIAN care s-ar putea răspândi şi în ţara noastră