15 persoane reţinute în dosarul în care DIICOT cere arestarea în lipsă a lui Florian Walter

15 persoane au fost reținute de procurorii DIICOT în urma perchezițiilor ce au avut loc miercuri la sediul unei firme de salubritate. În acest sens, anchetatorii au solicitat mandat de arestare în lipsă pe numele directorului companiei, omul de afaceri Florian Walter, care a fost dat în consemn la frontieră.

07 mai 2015, 07:30
15 persoane reţinute în dosarul în care DIICOT cere arestarea în lipsă a lui Florian Walter

Surse judiciare au declarat joi că 15 dintre cele aproximativ 50 de persoane care au fost conduse la audieri după perchezițiile ce vizau destructurarea unei grupări de evaziune fiscală și spălare de bani condusă de omul de afaceri Florian Walter au fost reținute, ele urmând a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă, scrie Agerpres.

Citeşte şi: Omul de afaceri Florian Walter, dat în consemn la frontieră

De asemenea, procurorii DIICOT Ploiești vor cere emiterea unui mandat de arestare în lipsă pe numele lui Florian Walter, care se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră.

Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat miercuri percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani în care omul de afaceri Florian Walter este acuzat că a pus bazele unu grup infracțional organizat.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că, în perioada 2013-2014, s-a constituit un grup infracțional organizat format din 23 de persoane și coordonat de suspectul Florian Walter, care a desfășurat operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea firmei de salubritate a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

După înregistrarea în contabilitatea societății a facturilor aferente achizițiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective erau virate, inițial, în conturile societăților fantomă emitente, ulterior fiind transferate în conturile altor societăți comerciale de tip „fantomă”, fiind retrase în numerar și preluate de către Walter, în vederea utilizării în scopuri proprii.

Surse judiciare au declarat că în acest dosar sunt implicați și unul dintre finanțatorii FC Petrolul Ploiești, Nicolae Capră, și soția acestuia, Cristina, cei doi având calitatea de suspect, respectiv martor în dosar.

Conform surselor citate, aceștia controlau unele dintre firmele implicate în lanțul infracțional construit de Walter și de apropiați ai săi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este în valoare totală de 4.500.000 de euro, reprezentând impozitul pe profit și a taxei pe valoarea adăugată, la care se adaugă suma de 60.494.600 de lei (echivalentul a 14.000.000 de euro) supusă procesului de reciclare.

Procurorii DIICOT Ploiești efectuează cercetări față de suspecți sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, evaziune fiscală, în formă continuată, și spălare a banilor, în forma continuată.

Citeşte şi: Nicolae Capră, finanţatorul echipei Petrolul Ploieşti, implicat în dosarul de evaziune al lui Florian Walter

În cauză au fost instituite măsuri asiguratorii până la concurența sumei de 18 milioane de euro reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin săvârșirea infracțiunilor.