Prăpăd la graniţele României: Serbia şi Croaţia lovite din nou de inundaţii

Mai multe localităţi din Serbia aflate pe malul Dunării au rămas izolate din cauza inundaţiilor şi a alunecărilor de teren provocate de ploile torenţiale. Inundaţii puternice s-au produs şi în Croaţia, Bosnia şi Slovenia. În total, trei oameni au murit în urma ploilor abundente.

16 sept. 2014, 07:11
Prăpăd la graniţele României: Serbia şi Croaţia lovite din nou de inundaţii

O persoană şi-a pierdut viaţa luni în Serbia în noile inundaţii provocate de ploile torenţiale, patru luni după ce precipitaţiile abundente s-au soldat în luna mai cu aproape 80 de morţi în Serbia şi Bosnia, a informat televiziunea de stat sârbă (RTS), citată de AFP.

O femeie în vârstă a murit la Tekija, în estul Serbiei, unde situaţia este deosebit de dificilă, potrivit RTS.

Peste 300 de persoane au fost evacuate la Tekija, o localitate cu aproape o mie de locuitori, situată pe malul drept al Dunării, conform unui comunicat dat publicităţii de poliţie.

Două elicoptere ale Ministerului de Interne sunt implicate în această operaţiune ce urmează să continue în cursul nopţii.

De asemenea, situaţia este îngrijorătoare în oraşele Negotin, Kladovo şi Majdanpek şi, în general, în toată partea de est a ţării unde luni au căzut ploi toată ziua.

Peste 50 de litri de apă pe metru pătrat s-au abătut asupra acestei regiuni.

În Croaţia, mai multe oraşe din centrul ţării, în special Sisak şi Karlovac, se confruntau cu inundaţii provocate de ploile torenţiale care nu au încetat în ultima săptămână.

Circa 2.000 de persoane au fost evacuate din Karlovac în cursul weekendului, fără ca intemperiile să provoace victime.

În Bosnia, unde inundaţiile din luna mai s-au soldat cu importante pagube, situaţia era stabilă, cu excepţia oraşului Cazin din nord-vestul ţării, fără ca intemperiile să aibă amploarea din primăvară.

Aproximativ două milioane de persoane au fost victime ale inundaţiilor care au lovit Serbia şi Bosnia în mai. Pagubele materiale au fost estimate la două miliarde de euro în Bosnia şi între 1,5 şi 2 miliarde de euro în Serbia.