Preeclampsia în sarcină

Ce este preeclampsia? Ce efecte are asupra sarcinii? Cum se manifestă această afecțiune și cum poate fi tratată? Citește articolul următor pentru a afla răspunsul la toate aceste întrebări precum și multe alte detalii legate de preeclampsia în sarcină potrivit bebee.ro.

19 nov. 2018, 14:25
Preeclampsia în sarcină

Ce este preeclampsia?

Preeclampsia apare atunci când placenta nu funcționează așa cum trebuie și poate avea efecte negative atât asupra mamei cât și a copilului. Din cauza preeclampsiei circulația sângelui prin placentă este deteriorată. Aceasta înseamnă că fătul este privat de aportul necesar de nutrienți și oxigen ceea ce poate restricționa creșterea sa. Preeclampsia se manifestă de obicei în cel de-al doilea trimestru de sarcină. Aceasta apare de cele mai multe ori în jurul săptămânii 27 de sarcină.

Cum poți depista preeclampsia?

Medicul tău poate efectua diverse teste prin care să măsoare nivelul de proteine din urină sau nivelul presiunii sanguine. Aceste simptome pot fi detectate doar de specialiști, însă există anumite semnale pe care le poți identifica de una singură:

–        Inflamarea subită și severă a feței, mâinilor și picioarelor;

–        Dureri severe de cap și senzația de vomă;

–        Probleme cu vederea;

–        Dureri severe chiar sub coaste;

–        Senzație generală de disconfort.

În cazul în care identifici aceste simptome trebuie să anunți imediat medicul pentru a face investigații ulterioare asupra acestei probleme.

      Cât de predispusă sunt la preeclampsie?

Riscul de a dezvolta această afecțiune este mult mai mare în cazul persoanelor care:

–        Au avut preeclampsie în timpul unei sarcini anterioare. Aproximativ una din șase femei dezvoltă această afecțiune la o sarcină ulterioară.

–        Sferă de o boală cronică a rinichilor

–        Au diabet

–        Aveau presiune sanguină ridicată dinainte de a rămâne însărcinate

Dacă prezinți oricare dintre aceste simptome, cel mai probabil doctorul îți va recomanda o doză redusă, zilnică, de aspirină începând cu săptămâna 12 de sarcină.

            Cum se tratează preeclampsia?

În cazul în care ești diagnosticată cu preeclampsie trebuie să fii internată în spital pentru a putea fi constant monitorizată. Preeclampsia recunoaște două forme: una moderată și una severă, fiecare prezentând un tratament specific.

Forma moderată

În cazul în care prezinți o formă moderată de preeclampsie presiunea sângelui va fi testată de cel puțin 4 ori pe zi și vei urma un tratament medicamentos menit să-ți scadă presiunea sângelui. De asemenea vei face diverse ecografii, inclusiv testul Doppler, pentru a măsura cantitatea de sânge care pătrunde prin placentă. Dacă fătul se dezvoltă normal și starea ta fizică se îmbunătățește, nu trebuie să stai internată până se naște copilul. De asemenea, în cazul în care nu o să naști până în săptămânile 39 – 40, travaliul va trebui să fie declanșat artificial.

            Forma severă

În cazul în care suferi de o formă severă a preeclampsiei va trebui să fii monitorizată mult mai îndeaproape. De asemenea, și copilul tău va fi supus la diverse teste pentru a-i măsura ritmul cardiac și dimensiunile celorlalte organe. Cadrele medicale se vor ocupa atât de bunăstarea ta cât și a copilului. În cazul în care presiune sanguină nu poate fi controlată, probabil că nașterea va fi indusă anticipat. În acest caz medicul trebuie să-ți prezinte toate opțiunile de care dispui. Astfel, poți fi sfătuită să naști prin cezariană sau poți opta pentru declanșarea anticipată a travaliului. Cu toate acestea, deși copilul se naște mai devreme decât era prevăzut, este foarte probabil ca acesta să nu prezinte niciun defect fizic.