Prefectul de Buzău ameninţă cetăţenii care nu vor participa la deszăpezire: Dacă va fi nevoie, se va recurge la forţa de constrângere

Prefectul județului Buzău, Carmen Ichim, a declarat marți că "nu trebuie să mai existe cazuri în care locuitorii să stea la cârciumă și să vină armata să dea zăpada" și că "dacă va fi nevoie, se va recurge la forța de constrângere".

RomaniaTV.net
10 oct. 2017, 10:45
Prefectul de Buzău ameninţă cetăţenii care nu vor participa la deszăpezire: Dacă va fi nevoie, se va recurge la forţa de constrângere

„Există ordonanța 21/2002 privind gospodărirea localităților urbane și rurale în care se prevede că fiecare trebuie să-și dea zăpada sau poleiul din dreptul locuinței în care stă, în caz contrar se aplică sancțiuni atât de primării cât și de reprezentanții Gărzii de Mediu, lucruri pe care le vom impune ca o obligație, o vom transmite primăriilor și acestea să le facă cunoscute prin orice cale, inclusiv prin biserică. Nu mai vreau să avem cazuri în care locuitorii să stea la cârciumă și să vină armata să dea zăpada (…) Vreau să ajungem și la forța de constrângere, nu numai la cheltuirea banilor statului, care de fapt sunt ai noștri, ai tuturor„, a declarat marți, prefectul Carmen Ichim, la finalul ședinței extraordinare a a Comitetului județean pentru Situații de Urgență Buzău.

Potrivit prefectului, „se anunță o iarnă foarte grea, cu căderi masive de zăpadă și viscol, comparabilă cu iarna 2012-2013”, iar „până pe 15 noiembrie se vor verifica verifica toate planurile, bazele de deszăpezire, inclusiv contractele de deszăpezire și starea utilajelor”.

De asemenea, Carmen Ichim a mai avertizat că „pentru neasumarea obligațiilor pentru care au fost trimiși în aceste comitete de urgență unii șefi de instituții deconcentrate ar putea fi sancționați”.

„Trebuie să fim organizați, să avem material antiderapant suficient, să avem utilaje în stare de funcționare și trebuie ca toți conducătorii de instituții să-și asume deciziile și să lucreze în echipă. Nu pot să spun că în gospodării nu vor avea zăpada, dar cel puțin pe drumurile naționale, județene și comunale va trebui să se circule„, a mai declarat prefectul.