Pregătiri pentru Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Programul complet al evenimentelor religioase

Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a publicat programul complet al evenimentelor religioase din perioada 9-19 octombrie. Oficialii vor aduce anul acesta la Iaşi moaştele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica "Sfântul Gheorghe Nou" din Bucureşti.

07 oct. 2014, 07:23
Pregătiri pentru Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Programul complet al evenimentelor religioase

Moaştele Sfintei Parascheva vor fi scoase din Catedrala Mitropolitană vineri, 10 octombrie, la ora 6.30. Ca şi în anii trecuţi, soborul de preoţi şi credincioşii vor merge în procesiune cu moaştele, vor înconjura catedrala, urmând ca moaştele să fie depuse pe platoul din faţa Căminului Preoţesc „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ pentru închinare, potrivit ziaruldeiasi.ro. După această ceremonie, preoţii vor face începând cu ora 7.00 slujbe de sfinţire a apei şi Sfântul Maslu, care vor avea loc în Curtea Catedralei Mitropolitane, lângă Catedrala Veche.

Credincioşii vor putea să participe şi la slujba de Utrenie şi Sfânta Liturgie Arhierească, care vor avea loc între 7.30 şi 11.30, în interiorul Catedralei, precum şi la slujba de Vecernie, de la 16.00-17.00. Seara de vineri se va încheia cu tradiţionalul pelerinaj „Calea Sfinţilor“, în care preoţii şi creştinii merg în procesiune cu moaştele Sfintei Parascheva pe un traseu din centrul oraşului. Procesiunea, cu tot cu opriri şi rugăciuni, va dura aproximativ o oră şi jumătate.

La finalul procesiunii, sfintele moaşte vor fi puse înapoi pe baldachinul din faţa căminului preoţesc, iar seara va continua cu Slujba de Priveghere.

În ziua de sâmbătă, vor fi organizate începând cu ora 7.30 slujbele de Miezonoptică, Utrenia şi Sfânta Liturgie în Catedrala Mitropolitană, iar la ora 11.30, se va deschide expoziţia „Constantin Brânconeanu 300. Documente de Arhivă“, în turnul de la Golia.

Duminică, a fost programată resfinţirea Bisericii „Tăierea Capului Sfântul Ioan Botezătorul“, de la ora 8.15, la aceeaşi biserică urmând să fie ţinută şi Slujba de Liturghie, începând cu ora 9.00. Un eveniment asemănător va avea loc şi luni, 13 octombrie, atunci când va fi sfinţită Biserica „Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare“, situată pe aleea Rozelor.

Slujba de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de pe 14 octombrie va începe la ora 9.00, însă până atunci pelerinii vor putea asculta Miezonoptica, Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva şi Ceasurile.

Sfânta Liturghie va fi oficiată, la fel ca anul trecut, pe o scenă montată pe bulevardul Ştefan cel Mare, în dreptul Mitropoliei, slujba fiind estimată a dura până la ora 13.00. În aceeaşi zi, va fi organizat în Catedrala Mitropolitană un concert al Grupului Vocal Acapella din Bucureşti, care va începe la ora 18.00.