PREMIERĂ. Un ardelean a cucerit pe schiuri vârful Muztagh Ata, al doilea cel mai înalt de pe platoul tibetan

PREMIERĂ NAŢIONALĂ. Un ardelean a cucerit pe schiuri vârful Muztagh Ata, al doilea cel mai înalt de pe platoul tibetan

05 aug. 2015, 07:57

Salvatorul montan Ciprian Lolu din Zărneşti, judeţul Braşov, a reuşit să stabilească o premieră naţională în schi alpinism. Alături de alpinistul bucureştean Horea Popescu, Ciprian Lolu a urcat pe shiuri de tură vârful Muztagh Ata, înalt de 7.546 de metri, scrie voceatransilvaniei.ro.

Muztagh Ata este al doilea cel mai înalt vârf din creasta nordică a platoului tibetan. Expediţia pentru cucerirea vârfului a pornit la începutul lunii iulie, iar după mai bine de două săptămâni de aclimatizare, Ciprian Lolu a atins singur vârful Muztagh Ata, în data de 16 iulie 2015.

O singura zi mai târziu, Ciprian Lolu a repetat performanţa împreună cu Horea Popescu.

Acum şapte ani, cand am ajuns pe vârful Khan Tengri, de 7.010 metri, am zis clar că mai vreau un vârf de 7.000 metri, dar pe schiuri. Am ales Muztagh Ata, pentru că din România nu a mai urcat nimeni pe el. Visul s-a conturat după o propunere venită cu un an în urmă de la Horea„, a spus Ciprian Lolu.

Ciprian Lolu este salvator montan în cadrul Formaţiei Salvamont Zărneşti, instructor salvamont, ghid montan şi monitor de schi – alpinism. Alături de ascensiunile pe cele mai dificile vârfuri de mare altitudine din lume, Ciprian şi-a propus să urce pe cele mai cunoscute şi tehnice vârfuri din lanţul Alpilor.

Proiectul său se numeste „82+” şi este inspirat de tentativa instructorilor francezi Patrick Berhault şi Philippe Magnin, de la Şcoala Naţională de Schi – Alpinism, din Chamonix. Cei doi instructori şi-au propus să parcurgă întreg lanţul Alpilor într-o singură expediţie, însă proiectul a fost abandonat după moartea lui Patrick, în timpul unei ascensiuni, în 2004. Ciprian Lolu a luat decizia de a continua acest proiect, marcat de faptul că a supravieţuit unui accident dramatic – o avalanşă produsă tot în 2004, pe o vale din Munţii Bucegi.

Un alt proiect la care Ciprian Lolu lucrează din 2010 este circuitul numit „La Grande Course”. Acesta este un campionat mondial de schi alpinism, care însumează cele mai tehnice şi dure competiţii sportive, recunoscute la nivel mondial: trei în Italia, două în Franţa şi una în Elveţia. Echipa lui Ciprian Lolu a fost admisă până acum la patru dintre ele şi le-a incheiat în prima jumătate a clasamentului general.

Citeşte şi Doi alpinişti din Maramureş au escaladat vârful Carstensz Pyramid, înalt de 4.884 metri