PREMIERĂ în China: Un bărbat dă în JUDECATĂ autorităţile din cauza SMOGULUI

Un chinez dintr-un oraş nordic ce se confruntă cu problema smogului a devenit primul cetăţean din ţară care a dat în judecată autorităţile pentru că nu au reuşit să reducă poluarea din aer, a anunţat marţi un ziar controlat de stat, preluat de Reuters.

RomaniaTV.net
25 feb. 2014, 12:11
PREMIERĂ în China: Un bărbat dă în JUDECATĂ autorităţile din cauza SMOGULUI

Li Guixin, un localnic din Shijiazhuang, capitala provinciei Hebei, a depus o plângere către un tribunal districtual, solicitând Biroului pentru protecţia mediului din cadrul municipalităţii Shijiazhuang „să îşi facă datoria de a controla poluarea din aer în conformitate cu legea„, a scris cotidianul Yanzhao Metropolis.

El caută de asemenea o formă de compensaţie din partea agenţiei pentru localnicii care suferă de pe urma aerului irespirabil ce a afectat Shijiazhuang şi o bună parte din nordul Chinei în această iarnă. „Motivul pentru care propun această compensaţie administrativă este de a permite fiecărui cetăţean să vadă că, din toată această confuzie, noi suntem adevăratele victime”, a declarat Li, citat de ziar, informează Agerpres.

Pentru moment, nu se ştie dacă instanţa va reţine şi va da curs plângerii sale. La rândul său, avocatul bărbatului, Wu Yufen, a refuzat să facă comentarii pe această temă pentru Reuters: „Această informaţie este foarte sensibilă”, a spus avocatul. 

Citeşte şi Poluarea din Asia poate contribui la intensificarea forţei cicloanelor

Li a povestit că a fost nevoit să cheltuiască bani pentru măşti faciale, pe un purificator de aer şi un aparat de fitness pentru a putea face exerciţii fizice în casă la finalul anului trecut, când poluarea aerului era în mod special severă. ‘Pe lângă riscul pentru sănătate, am suferit şi pagube economice, iar aceste pagube ar trebui suportate de guvern şi de responsabilii de mediu pentru că guvernul este recipientul taxelor corporatiste, este beneficiarul acestora’, a spus el.

Tot marţi, preşedintele Chinei, Xi Jinping, a fost văzut plimbându-se pe străzile poluate şi stând de vorbă cu cetăţenii pe acest subiect, pe care chinezii l-au numit simbolic „airapocalypse” („apocalipsa aerului”).

Nordul Chinei s-a confruntat în ultimele zile cu cea mai gravă poluare a aerului expirat din ultimele luni. În ciuda promisiunilor ferme ale autorităţilor de curăţare a mediului şi chiar a adoptării anumitor măsuri în acest sens, se pare că problema se înrăutăţeşte, notează Reuters, citată de Agerpres.