Premieră în România, trecere de pietoni 3D. Şoferii au senzaţia că dungile plutesc

Șoferii vor avea o surpriză când vor ajunge în dreptul Liceului de Artă din Buzău. Un grup de elevi și profesori ai liceului au realizat prima trecere de pietoni 3D din municipiu.

08 nov. 2017, 19:38
Premieră în România, trecere de pietoni 3D. Şoferii au senzaţia că dungile plutesc

Trecerea de pietoni este proiectată în așa fel încât șoferii să aibă impresia că dungile albe plutesc, lucru care le va spori atenția, obligându-i să oprească pentru a da prioritate pietonilor.

În urmă cu o lună a circulat pe Internet un proiect cu o trecere de pietoni 3D din Danemarca. Elevii de la Arhitectură au dat share acelei postări și aceasta a fost văzută și de viceprimarul Ionuț Apostu. Dânsul m-a întrebat dacă pot face și eu o astfel de trecere de pietoni. Ne-a chemat la el și am schițat proiectul. Elevii de la secția de Arhitectură a liceului nostru au proiectat această trecere din mai multe prisme și umbre care să creeze o iluzie optică, adică acel efect 3D, de perspectivă„, a declarat pentru opniabuzau.ro Ana Maria Bogleș, profesor la Liceul de Artă „Margareta Sterian”.

O astfel de trecere de pietoni poate fi realizată doar pe străzile cu sens unic și asta pentru că iluzia optică se creează doar dacă o privești dintr-un anumit unghi, calculat cu atenție de proiectanți.