Premieră în ultimul secol: Pui de broască ţestoasă gigant, născuţi în sălbăticie în insulele Galapagos

Pentru prima dată într-un secol, pui de broască țestoasă gigant pe cale de dispariție s-au născut în sălbăticie în insulele Galapagos, au informat oameni de știință citați de agenția AP.

16 mart. 2015, 10:19
Premieră în ultimul secol: Pui de broască ţestoasă gigant, născuţi în sălbăticie în insulele Galapagos

O expediție științifică efectuată în anul 1970 a descoperit numai 19 broaște țestoase adulte pe insula Pinzon a arhipelagului, cu o medie de vârstă de 70 de ani, iar oamenii de știință le-au relocat pentru a începe un program de reproducere în captivitate pe insula Santa Cruz. Programul a produs pui de broască țestoasă gigant care apoi au fost readuși pe insula Pinzon, singura pe care a fost descoperită această specie, potrivit Agerpres.

Danny Rueda, care se ocupă de conservarea și restaurarea ecosistemelor din Galapagos, a declarat pentru Associated Press că în decembrie 2014 au fost găsiți șase pui de broască țestoasă gigant pe insula Pinzon.

El a precizat că în prezent 650 de broaște țestoase tinere și adulte trăiesc pe insula menționată.

Rueda a mai spus că refacerea populației de broaște țestoase a fost ajutată de campania din 2012 de eradicare a șobolanilor care infestau de multă vreme insula Pinzon, dar și alte insule din arhipelag, aceștia provenind de pe navele aflate în trecere prin zonă. Șobolanii împiedicau reproducerea broaștelor țestoase precum și a altor specii.

„Descoperirea celor șase pui de broască țestoasă ne spune ca procesul eradicării șobolanilor a reușit”, a spus el.

„Am început să vedem că ecosistemul a început să se restabilească pe Pinzon”, a declarat Rueda adăugând că este vorba despre un proces de durată al cărui prim pas a fost nașterea de broaște țestoase în habitatul lor natural, ceea ce nu se mai întâmplase de un secol.

Galapagos, un teritoriu din Oceanul Pacific aparținând statului Ecuador, la aproximativ 1000 km (620 mile) de continent, a fost declarat în 1978 Sit al Patrimoniului Mondial de către UNESCO, datorită ținuturilor unice, animalelor marine și vegetației sale. Flora și fauna din acest arhipelag l-au ajutat pe celebrul naturalist britanic Charles Darwin să se inspire în fundamentarea teoriei sale cu privire la evoluția speciilor, mai notează AP.