Premiera medicală: Braţe robotice controlate prin puterea gândului VIDEO

O premieră medicală a avut loc în Statele Unite. Cercetătorii au reuşit să-i ataşeze unui bărbat invalid două braţe robotice pe care şi le poate controla doar cu puterea gândului.

19 dec. 2014, 15:42
Premiera medicală: Braţe robotice controlate prin puterea gândului VIDEO

Americanul care şi-a pierdut braţele acum 40 de ani, după ce a fost electrocutat, scrie istorie. Oamenii de ştiinţă au reuşit să-i ataşeze două braţe robotice pe care şi le poate controla în acelaşi timp. După numai 10 zile de exerciţii, bărbatul a putut să mişte un pahar de pe un raft pe celălalt doar cu puterea gândului.

„După ce am terminat antrenamentul, m-au lăsat să fiu eu computerul şi să-mi controlez practic braţele. Am ajuns parcă într-o altă lume”, a declarat bărbatul.

Procedura a presupus identificarea nervilor care îi controlau cândva mâinile şi braţele. Apoi, cercetătorii au înregistrat semnalele emise de creier pentru mişcarea fiecărui muşchi. Americanul a fost conectat iniţial la un calculator unde îşi putea mişca virtual braţele, apoi i-au ataşat şi braţele robotice.

„Cred că suntem doar la început. Suntem ca în primele zile ale internetului. Există în faţa noastră un potenţial extraordinar. Cred că următorii 5-10 ani vor aduce un progres fenomenal.”, a declarat Mike McLoighlin, şeful programului.

Oamenii de ştiinţă au lucrat timp de 10 ani pentru dezvoltarea acestei tehnologii.