Premieră naţională la Galaţi. Va fi construită o unitate de cercetare a cutremurelor la suprafaţă

O unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă va fi construită în zona localităţii Izvoarele, judeţul Galaţi, unde în anii 2013 şi 2014 s-au produs peste 500 de cutremure, iar originea mişcărilor tectonice a rămas un mister.

29 aug. 2017, 13:04
Premieră naţională la Galaţi. Va fi construită o unitate de cercetare a cutremurelor la suprafaţă

Prima unitate de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din România va fi construită în judeţul Galaţi, fiind vorba despre trei staţii dotate cu senzori seismici performanţi, capabile să măsoare cutremurele cu magnitudine mică.

Acestea vor fi amplasate în zona localităţii Izvoarele, acolo unde s-au produs sute de cutremure misterioase.

Specialiştii vor înregistra datele şi vor face analize, încercând să afle cum se produc şi se propagă cutremurele de suprafaţă. Tot sistemul va costa un milion de lei.

„După cutremurele din 2013 am decis să montăm în zonă trei staţii seismice. Instalarea lor va duce la detectarea cutremurelor mici. Astfel, noi putem să vedem care este tendinţa faliilor, investiţia nu are impact social, este doar pentru cercetare. Este un proiect care, în total, va ajunge la un milion de lei….Nu vor fi cercetători la faţa locului. Clădirile îngropate în pământ au senzori, toate sistemele sunt automate, trimit datele la Institut. Sunt clădiri mici dotate cu senzori, aparatele nu vor fi afectate de zgomotul de suprafaţă”, a declarat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Constantin Ionescu, potrivit Mediafax.

Unitatea care va exista la Galaţi este inspirată din sisteme din Japonia şi America. Dacă va avea succes, specialiştii români vor încerca să obţină finanţare pentru extinderea sistemului în toată ţara. De asemenea, implementarea unor senzori în foraje ar putea duce la modificarea regulilor în diverse activităţi economice, inclusiv în domeniul construcţiilor.

Unitatea de cercetare a cutremurelor de suprafaţă din judeţul Galaţi este construită cu ajutorul autorităţilor locale. Acestea au concesionat terenul şi au oferit utilităţile necesare.

„Este unica staţie seismică din România. Noi le-am concesionat terenul pentru 100 de ani, la Izvoarele este un teren chiar în centrul satului. Le-am asigurat utilităţile, au tot ce le trebuie, acces la drum, curent electric, clădirea va avea sistem de supraveghere. Deja se sapă acolo, o firmă din Germania face lucrarea. Staţia va fi îngropată în pământ, la circa 90 de metri adâncime”, a declarat primarul comunei Slobozia Conachi, Emil Dragomir.

Staţia seismică din judeţul Galaţi apare în condiţiile în care în urmă cu patru ani sute de cutremure misterioase au fost înregistrate în localitatea Izvoarele. Zeci de case au fost avariate grav, iar proprietarii lor nu au fost despăgubiţi, deşi autorităţile de la Bucureşti au promis ajutoare.

Anul trecut Primăria comunei Slobozia Conachi, din care face parte localitatea Izvoarele, a decis să-i scutească pe cei afectaţi de cutremure de plata taxelor locale.

„Casele afectate de cutremurele din 2013-1014 au fost reparate parţial. Oamenii le-au reparat aşa cum au putut. Pe ei nu i-a despăgubit nimeni, Guvernul a promis ajutoare, nu au venit. Noi i-am scutit pe oameni de plata taxelor şi impozitelor locale timp de 12 ani, 263 de gospodării sunt scutite”, a spus primarul Emil Dragomir.

În 2013 şi în 2014 peste 500 de cutremure s-au produs în localitatea gălăţeană Izvoarele. Originea mişcărilor tectonice a rămas un mister, deşi în zonă au venit numeroşi specialişti.