Victor Ponta, la inaugurarea GAZODUCTULUI Iaşi-Ungheni: Moldova nu va mai sta cu frica că rămâne fără energie

Prim-ministrul Victor Ponta, omologul său moldovean, Iurie Leancă, şi comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, au participat, miercuri, la ceremonia de inaugurare a gazoductului Iaşi-Ungheni, ce va conecta reţeaua de gaze din România cu cea din Moldova. Astfel, Moldova va putea cumpăra gaze mai ieftin şi îşi va reduce gradul de dependenţă energetică faţă de Rusia.

27 aug. 2014, 11:35
Victor Ponta, la inaugurarea GAZODUCTULUI Iaşi-Ungheni: Moldova nu va mai sta cu frica că rămâne fără energie

În discursul său, Victor Ponta a amintit că lucrările la gazoduct au fost inaugurate în urmă cu un an şi că proiectul a fost finalizat după ce ani de zile a rămas doar la nivelul de intenţie.

„Acum un an, unii spuneau ‘am mai auzit asta şi acum 5 ani şi acum 10 ani şi nu s-a făcut nimic’. Iată că noi am reuşit să-l facem”, a declarat Ponta.

Prim-ministrul român a apreciat că adevărata independenţă presupune şi independenţa energetică, deziderat pe care atât România cât şi Moldova vor să-l atingă. Lucrările la gazoduct vor continua astfel încât capacitatea acestuia să fie mărită până la nivelul la care, în caz de nevoie, să poată fi acoperită întreaga nevoie de gaze naturale a Moldovei.

„Cred că prin inaugurarea de azi dăm un mesaj pentru toată lumea şi aş vrea să fim prieteni cu toată lumea, dar mesajul să fie foarte clar: Moldova şi România, ca să fie cu adevărat independente, au nevoie şi de energie, aşa cum avem nevoie şi de toate celelalte resurse. Împreună putem să fim cu adevărat independenţi şi împreună putem să fim cu adevărat respectaţi pentru asta şi acesta e mesajul pe care îl dăm astăzi Europei şi tuturor. Sunt convins că acest gaz va fi nu doar mai ieftin, dar va fi sigur şi în felul ăsta niciodată Moldova nu va sta cu frica că rămâne fără energie„, a declarat premierul Ponta.

Esenţial este că, pentru prima dată în istoria Republicii Moldova, nu mai are doar un singur furnizor. Lucrăm ca în doi ani de zile şi la Chişinău să fie asigurat nu doar gazul, ci şi cantitatea şi presiunea necesară”, a completat Ponta.

Deşi nu a pomenit explicit Rusia, Ponta a lăsat de înţeles că noul gazoduct va pune capăt capacităţi acestei ţări de a influenţa deciziile Moldovei prin variaţii bruşte în furnizarea gazelor. „Gazul de la Ungheni nu va fi doar mai ieftin, va fi şi mai sigur”, a spus Ponta.

Acest aspect a fost abordat şi de către premierul moldovean, Iurie Leancă. „Acest proiect nu este îndreptat împotriva altcuiva, ci este în favoarea beneficiarilor de energie. Vom fi mult mai siguri că nimeni nu va putea să ne ameninţe, să ne creeze probleme”, a declarat Leancă.

„Discuţiile despre gazoduct au început încă din 1998, dar doar de când a devenit Victor Ponta prim-ministru am reuşit să ne mişcăm de la cuvinte frumoase la acte concrete”, a mai spus Leancă. Acesta speră ca în curând cele două ţări să reuşească să-şi interconecteze şi reţelele de alimentare cu energie electrică.

Premierul Victor Ponta şi membrii delegaţiei oficiale de la Bucureşti care vizitează Republica Moldova cu ocazia sărbătoririi la 27 august a Zilei Independenţei au depus, miercuri, buchete de flori la monumentul domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt din Chişinău.

Alături de prim-ministrul român au depus coroane preşedintele Moldovei, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului Moldovei, Igor Corman, şi prim-ministrul Iurie Leancă.

La Chişinău, Victor Ponta a vizitat Muzeul Naţional de Artă al Moldovei, context în care a fost anunţată donaţia de către Guvernul României, prin Ministerul Afacerilor Externe, a unui milion de euro pentru continuarea lucrărilor de restaurare a clădirii.

Delegaţia română a fost apoi la sediul Bibliotecii Municipale ‘Bogdan Petriceicu Haşdeu’, unde premierul român a luat parte la donaţia de carte constând în 25.000 de volume destinate bibliotecii din Chişinău, dar şi mai multor biblioteci şi şcoli din Republica Moldova.

Ulterior, premierul român şi omologul său moldovean, însoţiţi de ceilalţi membri ai delegaţiilor oficiale, au vizitat un târg de artă populară, context în care Victor Ponta a discutat cu câţiva meşteşugari care lucrau bundiţe, ceramică sau obiecte din lemn.

Şeful Executivului de la Bucureşti a fost şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, unde s-a desfăşurat ceremonia de înmânare a cheilor pentru cele 15 automobile Duster donate de Guvernului Republicii Moldova de către Guvernul României.

Totodată, prim-ministrul Ponta le-a promis miniştrilor Culturii şi Educaţiei din Republica Moldova că Guvernul României va căuta o soluţie financiară pentru a sprijini restaurarea clădirii Teatrului din Cahul şi, pe de altă parte, că elevii şi profesorii din Republica Moldova vor beneficia în curând şi de microbuze şcolare din partea României.

Guvernul României a acordat Chişinăului 20 milioane de euro pentru refacerea sau modernizarea a peste 860 de grădiniţe.