Premierul Armeniei, Serge Sarkisian, a demisionat

Premierul Armeniei, Serge Sarkisian, a demisionat, a anunţat agenţia de presă oficială armeană. 

23 apr. 2018, 12:52
Premierul Armeniei, Serge Sarkisian, a demisionat

‘Părăsesc funcţia de conducător al ţării’, a declarat Serge Sarkisian, potrivit serviciului său de presă citat de agenţie. Liderul protestelor ‘Nikol Pashinian avea dreptate. Iar eu, eu am greşit’, a adăugat Sarkisian, care a fost numit recent premier, după ce a deţinut vreme de zece ani funcţia de preşedinte al Armeniei.

Zeci de mii de manifestanţi protestează de mai multe zile în Armenia, la apelul liderului de opoziţie şi deputat Nikol Pasinian, într-una din cele mai mari manifestaţii organizate în ultimii ani în Armenia. Manifestaţiile au început vinerea trecută la Erevan şi s-au extins de atunci şi în alte două mari oraşe din Armenia, Giumri şi Vanadzor. Pashinyan a anunţat „începutul unei revoluţii paşnice de catifea” şi a făcut apel „la paralizarea activităţii tuturor agenţiilor guvernamentale”.

Deputatul Nikol Paşinian (42 de ani) este un fost jurnalist şi un opozant de cursă lungă, care a stat deja perioade scurte la închisoare, după ce a participat la proteste organizate împotriva lui Serj Sarkizian în 2008 şi care s-au soldat cu 10 morţi, informează Agepres.

Serge Sarkizian, care şi-a încheiat recent al doilea şi ultimul mandat de preşedinte, a revenit la putere, fiind ales premier de către parlament într-o ţară în care, după o reformă constituţională, preşedintele exercită mai curând funcţii protocolare, în timp ce prim-ministrul dispune de puteri întărite.

Noul preşedinte armean care are acelaşi nume de familie ca predecesorul său, însă nu şi vreo legătură de rudenie, a depus jurământul săptămâna trecută, după ce a fost ales de parlament la începutul lunii martie.