Premierul Chinei vine în România însoţit de şefii a 200 de companii

Li Keqiang vine pentru prima dată în Europa de Est. Chinezii vin să negocieze proiecte în energie de 5 mld. euro în România.

21 nov. 2013, 09:53
Premierul Chinei vine în România însoţit de şefii a 200 de companii

China, statul cu cele mai mari rezerve valutare din lume unde partidul comunist construieşte drumul spre capitalism, îşi va trimite săptămâna viitoare premierul la Bucureşti, la Summitul de Coope­rare China – Europa Cen­trală şi de Est, pentru a ghida strategia comercială chineză într-o regiune în căutare de investitori. Din 2007 încoace deficitul comercial al Româ­niei cu China a crescut de la 1,3 miliarde de euro la 1,7 miliarde de euro. România a importat anul trecut măr­furi de 2,1 miliarde de euro din China, scrie ZF.ro.

România este interesată de banii chinezilor mai ales pentru sectorul energetic, pen­tru dezvoltarea reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, pentru construirea hidrocentralei Tarniţa-Lăpuş­teşti, iar informaţii din înalte surse oficiale arată că sunt gata de semnat proiecte în energie de 5 miliarde de euro. Vor veni şefi de la companiile China Nuclear Power, Synohidro, Huadian Power Interna­tional Corpo­ra­tion şi China National Electric Engine­ering.

VEZI ŞI Premierul Victor Ponta a fost primit de preşedintele Chinei

Vizita premierului chinez face parte dintr-o campanie începută în 2011, la Budapesta, prin intermediul Summitului de Co­ope­rare China – Europa Centrală şi de Est, şi continuată anul următor la Varşovia. Bucureştiul va găzdui între 26 şi 29 noiembrie a treia ediţie a Summit-ului de Coope­rare China – Europa Centrală şi de Est, ocazie cu care se vor desfăşura şi lucră­rile Foru­mu­lui Eco­nomic al Oamenilor de Afaceri din Chi­na şi din Europa Cen­trală şi de Est, la care vor participa premierul Chinei, premierul Victor Ponta şi alţi lideri politici din regiune şi din Chi­na, oameni de afaceri.

Vor fi reuniuni pe infrastructură de transport, energie, agricultură, turism şi IT. Reuniunea are o miză specială pentru că premierul Li Keqiang, abia numit în funcţie, va rămâne cel puţin cinci ani la putere sau chiar zece, potrivit cutumelor partidului, a explicat un ziarist chinez. Peste 10 jurna­lişti de la agenţia de presă chineză China Nouă (Xinhua) vor participa la eveniment. În marja reuniunii va fi organizată şi o expoziţie de trenuri chineze rapide la Palatul Parlamentului.