Premierul Greciei, nemulţumit de agresivitatea manifestată de Turcia după un incident recent în Egee

Premierul grec Alexis Tsipras a denunţat joi 'retorica agresivă' a Turciei după incidentul naval recent din Marea Egee, subliniind că provocările la adresa unei ţări membre a UE vizează întreaga Uniune Europeană.

15 feb. 2018, 20:55
Premierul Greciei, nemulţumit de agresivitatea manifestată de Turcia după un incident recent în Egee

Premierul grec Alexis Tsipras a denunţat joi ‘retorica agresivă’ a Turciei după incidentul naval recent din Marea Egee, subliniind că provocările la adresa unei ţări membre a UE vizează întreaga Uniune Europeană, transmite AFP.

Tsipras, care i-a cerut Turciei să respecte ‘regulile de bază ale dreptului internaţional’, a subliniat că frontierele maritime ale Greciei sunt şi frontierele Uniunii Europene, estimând că ‘provocările contra drepturilor suverane ale unei ţări membre a UE vizează de asemenea toată Uniunea Europeană’.

Şeful executivului elen a vizitat sediul de lângă Atena al poliţiei portuare după ce o navă a acesteia a fost avariată în urma percutării sale, în noaptea de luni spre marţi, de un vas de patrulare turc în estul Mării Egee, în apropierea unei insule disputate de Grecia şi Turcia. Niciun membru al echipajului navei elene nu a fost rănit în incident, potrivit Agerpres.

Potrivit autorităţilor de la Atena, nava de patrulare turcă a efectuat ‘manevre periculoase’ în apele teritoriale ale Greciei, în apropierea insulei Imia (Kardak, în limba turcă).

Citeşte şi Angela Merkel condiţionează normalizarea relaţiilor tensionate între Germania şi Turcia

”Poliţia portuară greacă se află în fiecare zi în prima linie pentru a garanta securitatea frontierelor noastre maritime prin cooperare strânsă cu Frontex (Agenţia europeană pentru frontiere şi pază de coastă), care desfăşoară cea mai mare operaţiune a sa în Marea Agee”, a spus Alexis Tsipras, potrivit Agerpres.

Ministrul grec al apărării Panos Kammenos a informat miercuri NATO în legătură cu incidentul naval greco-turc din Egee, cu ocazia unei reuniuni cu omologii săi din Alianţa Nord-Atlantică desfăşurate la Bruxelles.

Incidentul a survenit pe fondul tensionării relaţiilor dintre Turcia şi vecinii săi europeni, după ameninţările preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan contra exploatării de gaz în apele teritoriale cipriote.AGERPRES