Premierul italian Matteo Renzi cere UE să suspende finanţarea europeană pentru statele care refuză să primească imigranţi

Într-un discurs în care a schiţat priorităţile sale pentru următorul summit UE, premierul italian Matteo Renzi a declarat că statele europene care refuză să primească imigranţi are trebui să fie lăsate fără finanţare din partea UE, informează agenţia de ştiri Reuters.

12 oct. 2016, 13:56
Premierul italian Matteo Renzi cere UE să suspende finanţarea europeană pentru statele care refuză să primească imigranţi

„Este necesar ca Italia să promoveze o poziţie foarte dură faţă de ţările care au primit o grămadă de fonduri pentru că fac parte din Blocul comunitar, ce au fost utilizate pentru dezvoltarea propriilor teritorii, şi care se eschivează de la angajamentele de redistribuire a imigranţilor”, a afirmat Renzi în faţa Parlamentului de la Roma.

„Aspectele pozitive ale apartenenţei la UE trebuie echilibrate cu responsabilităţile ce vin odată cu statutul de membru,” a continuat liderul italian.

Italia este principala destinaţie a valurilor de imigranţi care fug din Africa din cauza violenţelor şi sărăciei. Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Roma, Italia găzduieşte 160.000 de azilanţi dintr-un total de 460.000 de refugiaţi care au ajuns în această ţară începând cu anul 2014.

Din cei 39.600 de refugiaţi găzduiţi de Italia şi care ar urma să fie distribuiţi în alte state UE, până acum au fost mutaţi doar 1.300, potrivit Comisiei Europene.

Polonia, Ungaria, dar şi alte state din estul Uniunii Europene, se opun sistemului de cote obligatorii de refugiaţi, afirmând că venirea de imigranţi, în special din Orientul Mijlociu, ar afecta omogenitatea societăţii din aceste ţări. De asemenea, liderii din aceste state se opun plăţii de penalităţi pentru refuzul de a primi imigranţi.

Premierul italian a criticat recent reacţia Uniunii Europene la criza refugiaţilor, cât şi în ceea ce priveşte decizia Marii Britanii de a ieşi din Blocul Comunitar.