Premierul italian Matteo Renzi: În următoarele 48 de ore se joacă totul

Premierul italian Matteo Renzi cheamă la vot într-un referendum decisiv pentru cariera sa politică. Renzi le-a cerut vineri cetățenilor italieni să participe la referendumul de duminică pe tema reformei constituționale și a dat asigurări că în următoarele 48 de ore 'se joacă totul'.

02 dec. 2016, 13:28
Premierul italian Matteo Renzi: În următoarele 48 de ore se joacă totul

‘În 48 de ore urnele se vor deschide, 50 de milioane de cetățeni vor vota într-un referendum fundamental nu pentru guvern, nu pentru un partid politic, ci pentru țară’, a declarat Renzi într-un interviu pentru postul de radio Rtl 102.5.

Ulterior, șeful guvernului italian a răspuns pe social media la întrebări pe tema referendumului de duminică și, printre altele, a asigurat ‘că se joacă totul în următoarele 48 de ore’. ‘La muncă, să convingem (oamenii). Nu a existat niciodată un număr atât de mare de indeciși’, a spus el, referindu-se la faptul că aproape un sfert din populația cu drept de vot declară că nu știe dacă va vota pentru sau împotriva reformei constituționale. ‘Toată lumea ne privește pentru că toți sunt conștienți că referendumul poate schimba rolul Italiei pe scena internațională, sunt convins de acest lucru’, a scris Renzi pe Twitter și Facebook în ultima zi a campaniei electorale, informează Agerpres.

Totodată, într-un interviu publicat vineri de cotidianul Corriere della Sera și citat de DPA, Renzi a spus că rezultatele referendumului ar putea decide viitorul Italiei pentru următorii 20 de ani. ‘Dacă va câștiga tabăra ‘DA’, Italia va fi mai puternică. Dacă va câștiga tabăra ‘NU’, riscul unui salt în necunoscut este evident pentru toată lumea’, a mai spus el.

Citeşte şi Bulgaria: Premierul Boiko Borisov refuză să formeze un nou guvern

La referendumul din 4 decembrie alegătorii italieni sunt întrebați dacă sprijină reforma constituțională care, printre altele, anulează funcția legislativă a Senatului și prin care guvernul italian susține că va îmbunătăți funcționarea procesului legislativ.

Potrivit DPA, observatorii internaționali urmăresc îndeaproape votul, deoarece o victoria a lui ‘NU’ ar putea atrage după sine demisia premierului Renzi și o criză politică de proporții care ar putea destabiliza sistemul bancar fragil al Italiei și ar aduce partidele anti-euro mai aproape de putere.