Premierul maltez a promis că o va răzbuna pe jurnalista anticorupţie asasinată. Fiul ei îl acuză că a fost „complice” la crimă

Premierul maltez Joseph Muscat a recunoscut miercuri că jurnalista anticorupție Daphne Caruana Galizia, asasinată luni, era 'cea mai mare adversară' a sa, dar a promis să îi găsească și să îi aducă în fața justiției pe autorii crimei, transmite France Presse.

18 oct. 2017, 11:48
Premierul maltez a promis că o va răzbuna pe jurnalista anticorupţie asasinată. Fiul ei îl acuză că a fost „complice” la crimă

Într-un interviu publicat miercuri de cotidianul italian La Repubblica, Muscat, care a fost acuzat de fiul jurnalistei că este ‘responsabil și complice’ în atentatul căruia i-a căzut victimă mama sa, a încercat să demonstreze contrariul.

”Este de neconceput ca într-o țară ca Malta să mori pentru meseria ta, în cazul doamnei Caruana Galizia pentru ceea ce ea a scris”, a subliniat șeful executivului maltez. ”Ea era probabil cel mai mare adversar al meu, m-a atacat încă de când eram lider al opoziției. Dar aceasta era meseria sa”, a continuat Muscat, care a repetat că a cerut ajutorul Biroului Federal de Investigații din SUA (FBI) și al serviciilor de securitate europene pentru a-i găsi pe autorii asasinatului, potrivit Agerpres.

Premierul maltez a devenit ținta criticilor după ce Daphne Caruana Galizia a scris că o firmă al cărei nume apare în scandalul ‘Panama Papers’, Egrant Inc., este deținută de soția premierului, Michelle Muscat. Potrivit ziaristei, soția premierului ar fi primit bani de la fiica președintelui azer prin intermediul unei companii înființate de Mossack Fonseca, firma de avocatură aflată în centrul scandalului ‘Panama Papers’.

În aprilie anul trecut, guvernul condus de Joseph Muscat a reușit să supraviețuiască unei moțiuni de cenzură depuse de opoziție, în urma altor dezvăluiri legate de scandalul ‘Panama Papers’, implicându-l pe ministrul energiei, informează Agerpres.

O anchetă realizată de către circa o sută de publicații din întreaga lume în legătură cu 11,5 milioane de documente a dus la dezvăluirea, în aprilie 2016, a unor conturi în paradisuri fiscale aparținând unui număr de 140 de responsabili politici sau personalități. Documentele, regrupate sub denumirea de ‘Panama Papers’, au provenit de la casa de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama.

Potrivit Consorțiului Internațional al Jurnaliștilor de Investigații (ICIJ), ce a reunit pentru această activitate 370 de jurnaliști din peste 70 de țări, mai mult de 214.000 de entități offshore au fost implicate în operațiuni financiare în peste 200 de țări și teritorii din întreaga lume.