Premierul moldovean Valeriu Streleţ cere demisia şefului procurorilor anticorupţie

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, cere demisia directorului Centrului Naţional Anticorupţie, Viorel Chetraru. Anunţul a fost făcut de şeful Executivului de la Chişinău într-o conferinţă de presă, în care a precizat că a cerut şi acordul preşedintelui Nicolae Timofti.

16 oct. 2015, 12:45
Premierul moldovean Valeriu Streleţ cere demisia şefului procurorilor anticorupţie

Prim-ministrul Valeriu Streleţ a argumentat solicitarea demisiei lui Chetraru prin faptul că „indiferent de statistica triumfalistă a Centrului (…),  este vorba de indicele percepţiei corupţiei”, informează publika.md.

„După cum v-am anunţat anterior, vor mai continua o serie de acţiuni în contextul unei guvernări eficiente în Moldova. Anunţ că astăzi am expediat preşedintelui Republicii Moldova un demers, formulat în temeiul articolului 8, aliniat 8, din legea privind Centrul Naţional Anticorupţie. Acesta constă în iniţierea procedurii de demisie a şefului Centrul Naţional Anticropuţie, Chetraru Viorel. Este prerogativa primului ministru să vină cu aceste iniţiative către preşedintele Republicii Moldova şi este deja la discreţia lui dacă emite sau nu decretul de demisie a funcţionarului menţionat”, a spus prim-ministrul.

Citeşte şi Valeriu Streleţ, despre cazul lui Vlad Filat: Un spectacol bine regizat

„Ca să evităm eventuale speculaţii privind răfuieli sau vendete în această perioadă, aş vrea să menţionez că în argumentarea acestui demers, în capul listei de motive, este invocat faptul că, indiferent de statistica triumfalistă a Centrului şi eventuale aluzii că ar exista anumite cerinţe politice, cu toate că pot să declar că niciodată nu i-am dat vreo indicaţie domnului Chetraru cum să-şi facă treaba, indiferent de aceste circumstanţe este vorba de indicele percepţiei corupţiei. Atât la interior, cât şi ceea ce arată studiile efectuate de experţi. Avem suficiente motive, suficiente probe că CNA a adoptat o strategie de abordare selectivă în procesul de combatere a corupţiei”, a adăugat Streleţ.

„Un element important este abordarea selectivă manifestată în cazul investigării fraudelor de la BEM, în cadrul cărora principalul învinuit continuă se se plimbe la libertate, chiar şi în contextul acestui autodenunţ, prin care principalul învinuit recunoaşte că a comis un act de corupere activă. Respectiv, am solicitat domnului Timofti să iniţieze procedura de demisie a lui Viorel Chetatru. Sper ca iniţiativa să fie apreciată şi să i se dea curs”, a conchis Streleţ.

Solicitarea premierului Streleț vine în contextul în care joi fostul prim ministru Vlad Filat a fost reţinut pentru presupuse fapte de corupţie. ”Acest spectacol bine regizat cu o sumedenie de încălcări procedurale este prea tare cusut cu ață albă ca să fie credibil. Sunt sigur că Vlad Filat va reuși să-și probeze nevinovăția”, a declarat Valeriu Streleț în cadrul unei conferințe de presă.