Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că vineri îşi depune mandatul: „PNL rămâne în prima linie a guvernării”

Despre rămânerea în Guvernul Ciolacu, premierul Ciucă a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie”.

24 mai 2023, 10:14
Premierul Nicolae Ciucă a confirmat că vineri îşi depune mandatul: „PNL rămâne în prima linie a guvernării”

Premierul Nicolae Ciucă a confirmat miercuri, în Argeş, că îşi depune mandatul pe 26 mai, vineri. Şeful Executivului spune că după ziua de vineri va lua o decizie dacă rămâne în Guvern. Întrebat dacă îşi dă demisia vineri, premierul a spus: „Dacă am spus că îmi depun mandatul….”.

Despre rămânerea în Executiv, premierul a declarat: ”Se consumă ziua de vineri şi voi lua o decizie”.

”Există în momentul de faţă discuţii, negocieri, astfel încât fie există varianta protocolului fie negocieri şi reasumare de ministere la nivelul fiecărui partid. Ştiţi foarte bine cum se fac astfel de negocieri, modul în care se asumă fiecare minister are o anumită procedură, după care se negociază pe fiecare minister în parte. Este normal să existe o ierarhizare în funcţie de ponderea fiecărui partid în Parlament şi în coaliţie”, a mai spus el.

Lucian Bode, despre rocada guvernamentală: ”Vom avea un nou Guvern la Palatul Victoria cel mai târziu la 1 iunie”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat miercuri că decizia este luată în coaliţie ca viitorul Guvern să aibă 18 ministere, El a mai arătat că vor avea o discuţie cu preşedintele după ce se finalizează negocierile.

”Decizia este luată ca viitorul Guvern să aibă 18 ministere. Nu vorbim doar de cele 18 ministere. Ştiţi foarte bine că am dat un semnal foarte clar referitor faţă de ce înseamnă reducerea numărului de personal în primă fază la nivelul aparatului guvernamental şi al demnitarilor”  a arătat Ciucă.

El a precizat că au redus cu 50% numărul de consilieri la nivelul demnitarilor. ”Reducem numărul de ministere, vom reduce numărul de secretari de stat şi aparatele aferente fiecăruia”, a spus premierul în Argeş.

Întrebat dacă se vor întâlni şi cu preşedintele Iohannis, el a spus: ”Vom avea o discuţie cu domnul Preşedinte după ce finalizăm negocierile. Până atunci nu”.

Liderii PNL s-au întâlnit marți seară cu președintele Klaus Iohannis, susțin surse politice. Întâlnirea are loc în contextul în care Nicolae Ciucă intenționează să-și depună vineri mandatul, pentru ca funcția de prim-ministru să fie preluată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Liderii coaliției de guvernare sunt așteptați, joi, să participe la o discuție la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis, în contextul impasului legat de rocada guvernamentală, spun surse liberale. Discuțiile legate de funcții în viitorul cabinet au fost suspendate. PSD vrea amânarea negocierilor până se rezolvă greva profesorilor, iar UDMR a părăsit negocierile nemulțumită de intenția PNL de a prelua Ministerul Dezvoltării, portofoliu condus în prezent de un ministru al formațiunii maghiare.

Președintele Klaus afirma săptămâna trecută, întrebat dacă protocolul coaliției ar trebuie renegociat: „Chestiunile legate de împărțirea ministerelor, de cine și cum face coaliția sunt chestiuni care se negociază între partide, nu este o negociere la care trebuie să participe președintele statului, însă așteptarea mea este ca această negociere să se finalizeze până săptămâna viitoare”.

După ce Nicolae Ciucă își depune mandatul, preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea.

Purtătorul de cuvânt al PNL: Decizia depunerii acestui mandat sau ziua exactă o vom stabili în coaliţie

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, afirmă că rocada guvernamentală priveşte toate cele trei partide din coaliţie, iar decizia depunerii mandatului, sau ziua exactă când se va întâmpla asta, va fi stabilită împreună. Discuţiile referitoare la funcţii au fost suspendate, dar se continuă cele referitoare la programul de guvernare şi problemele curente, acestea putând fi finalizate până vineri.

Întrebat la EuroNews dacă urmează vineri o demisie a premierului, din perspectiva rocadei, Ionuţ Stroe a afirmat: ”Aceste decizii extrem de importante privesc toate cele trei partide ale coaliţiei, aşa că decizia depunerii acestui mandat sau ziua exactă o vom stabili împreună. Mai mult decât atât, prioritar în momentul de faţă este să rezolvăm problemele cele mai importante ale românilor”.

Purtătorul de cuvânt al PNL a afirmat că au fosts suspendate discuţiile referitoare la funcţii, dar negocierile continuă.

”Am suspendat orice fel de discuţii legate de funcţii, legate de ministere, am decis, evident, diminuarea lor şi a numărului de secretari de stat. Discuţiile pe care le continuăm în momentul de faţă privesc programul de guvernare şi probleme curente. Calendarul depinde de aceste discuţii, care se va finaliza, credem noi, într-un timp foarte scurt, e posibil să fie vineri, dar vrem să fim corecţi şi să ne respectăm angajamente înainte de a face următorul pas”, a mai declarat Ionuţ Stroe.

Potrivit acestuia, ”tranziţia poate fi una rapidă”.

Lucian Bode, după ce Consiliul de Etică a confirmat că nu a plagiat: „A fost o campanie mizerabilă, politică, dusă de USR împotriva mea”

”Este absolut necesară, e un angajament pe care l-am luat nu numai în faţă coaliţiei, dar şi în faţă oamenilor şi există în momentul de faţă discuţii, evident serioase”, a mai declarat Stroe.

Întrebat dacă pot urmă consultări imediat după demisia premierului, Stroe a afirmat: ”Indiferent de situaţie, după depunerea mandatului urmează o perioadă de interimat, care, în mod constituţional, durează până la învestirea noului Guvern, până la votarea noului Prim-ministru în funcţia de premier în Parlament. Aşa că, din procedurile juridice care decurg până la instalarea noului Cabinet, domnul premier Ciucă va fi interimar”.

Partidul Naţional Liberal are vocaţia să fie în prima linie a guvernării bune, a declarat, miercuri, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, la Vila Florica din Argeş, la evenimentul care marchează 148 de ani de existenţă a formaţiunii liberale.

„PNL are vocaţia să fie în prima linie a guvernării bune, durabile pentru România. O dovedeşte totodată, istoria lui de până acum şi doresc să vă asigur că vom face totul, inclusiv să menţinem acest statut prin atitudine responsabilă şi constructivă în cadrul coaliţiei de guvernare. (…) Doresc să subliniez şi eu că Partidul Naţional Liberal, liberalii nu s-au speriat niciodată de greutăţi şi le-au asumat cu responsabilitate, cu înţelepciune şi au demonstrat că acestea pot fi rezolvate, pot fi duse la bun sfârşit”, a afirmat Ciucă. Acesta a adăugat că PNL îşi va asuma în continuare responsabilităţile ce îi revin.